KosNet

KosNet

Τρίτη, 04 Ιανουαρίου 2022 07:07

«Ο πιο καλός ο μαθητής»… Μα γιατί;

Οι «απαιτήσεις» μας από τους μαθητές

Θέμα που απασχολεί συχνά τους γονείς αφού θέλουν το παιδί τους να είναι καλός μαθητής. Ορισμένοι θέλουν να είναι το καλύτερο μέσα στην τάξη. Δε θέλουν να πηγαίνουν στο σχολείο, λένε, και να ακούν «άσχημα λόγια» από το δάσκαλο ή τους καθηγητές. Γιατί; Θέλουμε να ενημερωθούμε για την πρόοδό του. Γιατί να απαιτούμε πάντα τα καλύτερα; Και γιατί δεν μας ανησυχούν τα καλύτερα; Για ποια πρόοδο επιχειρούμε να μάθουμε αν μας λένε πάντα αυτά «τα καλύτερα»; Θα προτιμούσα εκπαιδευτικούς που θα έχουν κατανοήσει τον τρόπο που λειτουργεί το παιδί μου και όχι να αρκούνται σε κλισέ «θέλει προσπάθεια» ή «είναι πολύ καλός». Πώς θα υπάρξει πρόοδος; Κι ως γονείς τι προσδοκούμε; Μήπως οφείλεται σε δική μας ανασφάλεια αυτό το άγχος που βιώνουμε σχετικά με την ικανότητα του παιδιού να επιτύχει; Να επιτύχει, δηλαδή, όπως εννοούμε εμείς την επιτυχία.

 

Το «καλός μαθητής» είναι κάτι το υποκειμενικό. Πώς ορίζει ο καθένας από σας τον καλό μαθητή; Ξέρω ότι οι περισσότεροι θα αναρωτιούνται συχνά. Ίσως καταλήγετε ότι ο καλός μαθητής περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα από τα εξής: καλή ή άριστη σχολική επίδοση, υψηλή βαθμολογία, επιμέλεια και ενασχόληση με τα μαθήματα, καλή σχέση με τους καθηγητές, αγωγή κοσμιότατη. Δεν έχετε άδικο, αυτός θα ήταν ένας καλός ορισμός. Όμως, όπως είπα στην αρχή, είναι υποκειμενικό, δεδομένου ότι όλοι οι γονείς δεν έχουν τις ίδιες απαιτήσεις από τα παιδιά τους. Προσέξτε τη λέξη που χρησιμοποίησα τώρα: απαιτήσεις. Πιστεύω λοιπόν πως η απαίτηση «καλός μαθητής» είναι λάθος από την αρχή. Καλός μαθητής είναι όποιος έχει καλή επίδοση, ο στόχος, όμως, δεν είναι αυτός. Είναι πολλά περισσότερα.

Ο καλός μαθητής -όπως και γενικά ο άνθρωπος- διαμορφώνεται από το ίδιο το άτομο (το παιδί), τους γονείς και το περιβάλλον, αν αφήσουμε εκτός γενετικούς παράγοντες που σαφώς ενδέχεται να επηρεάσουν την ανάπτυξη μίας προσωπικότητας. Το ίδιο το παιδί σε όλα τα χρόνια της σχολικής του πορείας, δηλαδή στις ηλικίες 4-18 ετών βρίσκεται αντιμέτωπο με πολλές αλλαγές αναφορικά με την ραγδαία ανάπτυξή του, τόσο γνωστικά όσο και συναισθηματικά. Ταυτόχρονα διαμορφώνεται η προσωπικότητά του και προκύπτει η συμπεριφορά του. Από την άλλη πλευρά, οι γονείς έχουν τις δικές τους προσδοκίες, πιστεύοντας ότι έχουν επενδύσει με κάποιο τρόπο στο παιδί, αφού του έχουν δώσει τόσα για να καταφέρουν να το αναθρέψουν. Επιθυμούν λοιπόν να «καρποφορήσουν» οι κόποι τους και να ανταμειφθούν. Το σχολικό περιβάλλον και οι συνομήλικοι είναι επίσης παράγοντες που θα διαμορφώσουν το παιδί και παίζουν σημαντικό ρόλο στην προσωπικότητά του.

Επομένως, αν ο μαθητής αυτός αντιμετωπίζει τόσες καταστάσεις να του υπενθυμίζουν πως πρέπει να «επιτύχει» για να γίνει αποδεκτός (από τους γονείς που δεν θέλει να απογοητεύσει, από τους δασκάλους που θεωρεί πρότυπο, από τους συνομήλικους που πρέπει να κερδίσει και από τον ίδιο του τον εαυτό), σε συνδυασμό με το ότι αναλαμβάνει στην πλάτη του όλα τα «πρέπει» του κόσμου, τότε θα αποτυγχάνει και θα απογοητεύεται. Δεν θα καταλαβαίνει για ποιο λόγο προσπαθεί τόσο πολύ.. για να μην τα καταφέρει τελικά; Για να μην μπορεί να ικανοποιήσει κανένα, ενώ θα του ζητούν συνέχεια κι άλλα; Για να λαμβάνει μία επιβράβευση και εκατό κριτικές; Και γιατί τελικά να πρέπει να επιτύχει; Να επιτύχει σε τι; Το ικανοποιεί αυτή η επιτυχία, αφού δεν είναι για κάτι που θέλει;

Συγχαρητήρια, έχουμε καταφέρει τα παιδιά να μη μας ακούσουν ποτέ, να μην μας έχουν σε εκτίμηση άρα να κάνουν το αντίθετο από αυτό που λέμε και το χειρότερο: να νιώθουν ότι δεν τα καταλαβαίνει κανείς, ούτε οι γονείς τους, άρα να νιώθουν ανασφάλεια με τα πάντα στη ζωή τους, γεγονός που θα έχει συνέπειες στις σχέσεις και τις κοινωνικές συναναστροφές τους στο μέλλον. Για να μην αναφερθώ σε ακραίες συνέπειες που μπορεί να έχει η συμπεριφορά του ενάντια στην (άδικη) κοινωνία που ζούμε.

Που καταλήγεις, λοιπόν, όταν κάνεις κάτι μόνο επειδή σου λένε ότι αυτό πρέπει; Τι θα γίνει με τα «θέλω» σου, όταν νιώθεις ότι δε σε καταλαβαίνει κανείς; Πώς θα διαμορφώσεις την δική σου άποψη σχετικά με το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνεις, όταν κανείς δε σε βοήθησε να ανεξαρτητοποιηθείς για να διαμορφώσεις άποψη, φοβούμενος και όντας καθοδηγητής στη ζωή σου με την πρόφαση ότι σε προστατεύει; Πώς να μη «χαθείς»; Πώς να υψώσεις το ανάστημα σου και να διεκδικείς τα δικαιώματά σου, να έχεις όρια, να πράττεις και να σκέφτεσαι σωστά, να έχεις αυτοαντίληψη και αυτοεκτίμηση;

Αν σας απασχολεί να αναθρέψετε ευτυχισμένα παιδιά που θα εξελιχθούν σε  υγιείς ενήλικες ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν τις σχέσεις τους και να έχουν στόχους για τη ζωή τους, τότε να διαμορφώσετε ευτυχισμένους μαθητές και όχι καλούς μαθητές. Η μάθηση είναι μία αξιέπαινη διαδικασία με πλήθος πλεονεκτημάτων. Δεν έχει ανάγκη από «πρέπει». Το διάβασμα είναι από μόνο του εθιστικό, είναι μία δύνη που δε θα σε αφήσει να ξεφύγεις τόσο εύκολα από τη στιγμή που θα ξεκινήσεις. Δεν έχουν όφελος τα κηρύγματα.

Αναθεωρήστε τις προσδοκίες -και όχι απαιτήσεις- σας. Μάθετε το παιδί σας να διαβάζει επειδή του αρέσει και αν του αρέσει. Διαβάστε κι εσείς, γίνεται πρότυπο μιας ενέργειας αντί απλώς να την απαιτείτε. Εξηγήστε του πως διαβάζουμε για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και αποδείξτε το πρώτα με τη δική σας συμπεριφορά. Οι γνώσεις του σχολείου θα το βοηθήσουν να εντρυφήσει περισσότερο σε έναν τομέα που του αρέσει, να σπουδάσει, να εξειδικευθεί. Η μάθηση και το διάβασμα θα τον κάνουν καλύτερο άνθρωπο. Υπάρχει διαφορά, δεν βρίσκετε; Ο μορφωμένος δεν είναι απαραίτητα και πεπαιδευμένος, και, βέβαια, ούτε διαβεβαιώνει κανείς πως θα γίνει και ευτυχισμένος. Δεχθείτε ότι δε θα σπουδάσουν όλα τα παιδιά κι αυτό δε σχετίζεται με αποτυχία δική τους ή δική σας.

Για να γίνει κανείς ευτυχισμένος, χρειάζεται, μεταξύ άλλων, ενθάρρυνση και στήριξη από τους γονείς, όχι συνεχή αποδοκιμασία. Δείξτε στο παιδί ότι το αγαπάτε, ότι δεν απαιτείτε να επιτυγχάνει για να σας κερδίσει, αλλά δώστε του επιλογές. Στηρίξτε το για αυτές τις επιλογές του και μην το κατευθύνετε προς τις δικές σας. Ρόλος των γονιών είναι να ενισχύσουν τα παιδιά για να καταφέρουν όσα επιθυμούν τα ίδια και όχι οι ίδιοι. Μην θυμώνετε όταν διαβάζετε μαζί του, αλλά βοηθήστε το να οργανώσει το χρόνο του. Αφήστε το να πάρει πρωτοβουλίες, να κάνει πράγματα μόνο του, να αυξήσει την αυτοεκτίμησή του.

Στόχος δεν είναι η επιτυχία, λοιπόν, αλλά η ευτυχία, εκτός από την παιδεία. Δεν θέλουμε μαθητές που κυνηγούν ένα βαθμό για να αποδείξουν την αξία τους, νομίζοντας πως με αυτό τον τρόπο θα κερδίσουν την εκτίμηση των γονιών τους. Δε θέλουμε μαθητές που καταφεύγουν στη λεκτική ή ψυχολογική βία (bullying) με πρόσχημα την ψευδοϋπεροχή τους, αφού δεν ανακάλυψαν ποτέ την πραγματική τους αξία. Δε θέλουμε μαθητές ανίκανους να υπερασπισθούν τον εαυτό τους όταν αδικούνται, ενώ ταυτόχρονα ικανοποιούν μανιωδώς τα αιτήματα των άλλων (θύματα εκμεταλλευτών δηλαδή) και ποτέ τις επιθυμίες τους. Δε θέλουμε μαθητές που μαθαίνουν πώς να είναι ανταγωνιστικοί και κακοί, που φθονούν για όσα νομίζουν πως δεν κατέχουν, επειδή κανείς δεν τους έδειξε πόσα έχουν, ενώ, αντίθετα, φρόντιζε να τους υπενθυμίζει μόνο τί δεν έκαναν σωστά. Δεν θέλουμε μαθητές οι οποίοι θα εξελιχθούν σε ανθρώπους που θα κάνουν όλα αυτά. Θέλουμε καλούς μαθητές, αλλά όχι σε βάρος της προσωπικής τους ευτυχίας. Θέλουμε μαθητές που ευχαριστούνται το παιχνίδι και την τεμπελιά, που ξέρουν να διασκεδάζουν και το επιδιώκουν. Θέλουμε μαθητές που έχουν ανάγκη να βγαίνουν με τους φίλους τους, να μοιράζονται με τους φίλους τους, να έχουν φίλους.

Δυστυχώς στον τόπο μας γαλουχήθηκαν κακοί, ζηλόφθονες, φιλάργυροι, αργυρώνητοι, αδιάλλακτοι, μεροληπτικοί, αμετροεπείς, αδαείς….. ενώ ο ίδιος τόπος, που γέννησε πολιτισμό, «απαιτούσε» απλώς ευτυχισμένους. Είδατε τι κάνει η απαίτηση; Ο τόπος μας έχει ανάγκη από ευτυχισμένους· ανθρώπους-μαθητές της ευτυχίας.

Χριστίνα Γεωργαλλή

Απόφοιτη ψυχολογίας με μεταπτυχιακό στην ψυχολογία και τις νευροεπιστήμες από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.

Τρίτη, 04 Ιανουαρίου 2022 06:38

Η δε γυνή ίνα φοβήται τον άνδρα

Υποκείμενος φόβος, που έχει την αφετηρία του ακόμα και στην ώρα του μυστηρίου του γάμου. Ντύνεται εκείνη στα λευκά της και περιμένει πεισματικά τη φράση του ιερέα για να πατήσει το πόδι του μελλοντικού της συζύγου.

Να αφορίσει τον φόβο, πριν αυτός ανέβει τα σκαλιά του σπιτικού της. Αν καταφέρει να του το πατήσει ακούγονται τα γέλια των υπολοίπων σαν να χλευάζουν την ίδια πως τελικά στην πράξη θα φανεί αδύναμη ή ακόμα και εκείνον σαν να του λένε πως δεν είσαι "άντρας". Παρερμηνείες πριν ακόμα το ζευγάρι βγει παντρεμένο από τον ναό. Και όλα αυτά γιατί η κοινωνία υποστηρίζει αυτόν τον φόβο.

Οι γονείς κάποιων οικογενειών ακόμα και σήμερα μαθαίνουν στον γιο να είναι "άντρας", να υποτιμά τη γυναίκα, να την ελέγχει και να την εξουσιάζει και από την άλλη διδάσκουν στην κόρη τον ρόλο της " καλής συζύγου", να υπομένει, να ανέχεται, να σιωπά. Το πάτημα του ποδιού είναι για εκείνη η σιωπηλή επανάσταση μπροστά σε όλους.  Μια άνευρη εξέγερση απέναντι στο κατεστημένο του φόβου χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα. Γιατί η επανάσταση έχει λόγο, έχει ορμή, έχει δράση και ανάγκη για ελευθερία. Ελευθερία από κάθε ταπείνωση και από κάθε κακοποίηση.

Μια σχέση,. ένας γάμος δεν είναι αρένα για την ανάδειξη του ισχυρού, είναι ένας κοινός αγώνας για να αναδειχτεί το μαζί με αμοιβαίο σεβασμό. Ας κατανοήσουμε λοιπόν καλύτερα τη φράση στο μυστήριο του γάμου που δε μιλά για φόβο, αλλά για σεβασμό («φοβούμαι» δε σημαίνει στο αποστολικό ανάγνωσμα φοβάμαι, αλλά σέβομαι) και ας κοιτάξουμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας διδάσκοντάς τα πως να θέτουν όρια στον εαυτό τους, αλλά και στους άλλους, για να σταματήσουν όχι μόνο οι γυναικοκτονίες, αλλά οι εγκληματικές κοινωνίες και κουλτούρες, στις οποίες μεγαλώνουν.

Νίκα Χαρά - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Πιστοποιημένο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής

Πιστοποιημένο μέλος της  European Association For Counselling

Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2021 13:39

Οι άνθρωποι που αγαπήσαμε ήταν τοπία

Οι άνθρωποι που αγαπήσαμε ήταν τοπία.

Άλλοτε με αυταπάτες ανθισμένα κι άλλες φορές για σπορές, που δεν ξέραμε τι θα καρπίσουν, οργωμένα.

Όμως σε τούτα τα μέρη μας επιστρέφει η αγάπη, σαν τάματα ανεκπλήρωτα σε παιδικά ξωκλήσια, στην αρχική ορμή να θυσιάσουμε και σε ελπίδες πρωτινές και νεκροφιλημένες.

Καυτά κυλούν στα μανουάλια τα θαύματα σε σώματα κεριών.

Κι όταν δεν πυρπολούν, καθώς λιώνουν, την ψυχή μας, παγώνουν, παίρνοντας τη μορφή της απραγματοποίητης υπόσχεσης, που θα μας καθορίζει.

Προσκυνητές εδώ οι μνήμες, οι πόνοι και όλα όσα λατρέψαμε, τα μόνα νομίσματα, που σε κάθε παράδεισο τα νέα μας είδωλα εξαργυρώνουν.

Οι άνθρωποι που αγαπήσαμε ήταν τοπία.

Κάθε φορά που τα κοιτάμε αλλάζουν χρώματα και παραστάσεις, προσαρμόζουν τις σχέσεις, έτσι που μοιάζουν ξένα μέσα στην οικειότητα τους.

Κι όταν σε αυτά μας επιστρέφει η αγάπη, δεν ξέρουμε αν μεταβλήθηκε το βλέμμα μας, αν αλλοίωσε το σκηνικό η ανάγκη, αν αποκαμωμένα τα συναισθήματα ενδίδουν.

Ή αν ο χρόνος, ανένδοτος και αδιαπραγμάτευτος, κάθε ομορφιά τους μαζί μας αφανίζει.

Στράτος Παπάνης

Ευστράτιος Παπάνης, Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου

 1. Οργάνωση και σύνταξη αναλυτικού σχεδίου, στο οποίο θα γίνονται αναφορές για τα ακόλουθα:
 • Γενικοί σκοποί και μετρήσιμοι ρεαλιστικοί στόχοι ( πρόληψη και αποτροπή και έλεγχος ασθενειών, μείωση τραυματισμών ή ατυχημάτων, αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων και κρίσεων, ποιότητα ζωής, διαχείριση χρόνιων νοσημάτων, ψυχική υγεία, δημόσια υγεία κλπ)
 • Διαθέσιμοι πόροι, προϋπολογισμός, ειδικές προϋποθέσεις
 • Ομάδες στόχου, συμμετέχοντες
 • Καταγραφή αναγκών και πιθανά εμπόδια υλοποίησης
 • Διεπιστημονική θεωρητική ενδυνάμωση
 • Μεθοδοι συλλογής δεδομένων και ερμηνεία τους
 • Διασάφηση παραμέτρων παρέμβασης και εύρεση εναλλακτικών προσεγγίσεων για τη μεγιστοποίηση της επίδρασης της Απαραίτητες αδειοδοτήσεις
 • Συμπεράσματα και χάραξη πολιτικής.
 1. Αναλυτική μελέτη πληθυσμού-στόχου ή της κοινότητας στην οποία θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα προαγωγής υγείας. Επισήμανση ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, εντοπισμός πιθανών πολλαπλασιαστών των μηνυμάτων, κατανόηση παραδόσεων και επαφές με διαμεσολαβητές ή συντονιστές, εύρεση δεικτών υγείας της κοινότητας, διατύπωση καλών πρακτικών, καταγραφή πηγών δεδομένων (φορείς, ιδιωτικοί οργανισμοί κλπ), σχεδιασμός ερωτηματολογίων, συνεντεύξεων, ομάδων εστίασης, παρατήρηση, στατιστική και ποιοτική ανάλυση δεδομένων, αναδίφηση βιβλιογραφίας και ένταξη σε αυτήν των υπαρχόντων ευρημάτων)

 2. Χάραξη βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στρατηγικών βασισμένων στα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα, που έχουν συγκεντρωθεί. Χρονοδιαγράμματα και στάδια εφαρμογής πολιτικών με μετρήσιμους στόχους και αποτελέσματα. Μέσα επικοινωνίας των μηνυμάτων της εκστρατείας προαγωγής υγείας. Εντοπισμός ειδικών ομάδων μέσα στην κοινότητα, που θα χρειαστούν διαφορετική προσέγγιση. Κατανομή των πόρων σύμφωνα με τις στρατηγικές. Αλλαγή γνωστικού και συναισθηματικού τομέα στάσεων

 3. Ανάπτυξη δεικτών και μετρήσεις αποτελεσματικότητας. Αξιολόγηση, ανατροφοδότηση και αναπροσαρμογή των στόχων. Εύρεση κενών ή παραλείψεων προγράμματος. Γενική αξιολόγηση. Μέτρηση αποτελεσματικότητας παρέμβασης σε τακτά χρονικά διαστήματα μετά το πέρας της και ενίσχυση των αποτελεσμάτων της

Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2021 16:39

ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Τα  χρόνια  που  εργάζομαι ως  λογοθεραπεύτρια  περισσότερο  με  εκπλήσσουν  οι  γονείς  παρά  τα  παιδιά.  Το  άγχος  που  τους  περιβάλλει  για  το  πώς  κύλυσε  η  εκάστοτε συνεδρία  κάθε  φορά  είναι  όλο  και  μεγαλύτερο,  όμως δεν έχουν άδικο.   

Όταν  η  απάντησή μου  στην  ερώτησή  τους  είναι : ‘Παίξαμε  και  μάθαμε’,  σαστίζουν  και εστιάζουν  περισσότερο στη  λέξη   ‘’ παιχνίδι’’  παρά  στην  απόδοση  των  παιδιών  τους,   λέγοντας χαρακτηριστικά   ‘το  παιδί  δεν  ήρθε  να  παίξει  αλλά  για  να  βελτιώσει  τις  δυσκολίες  που  αντιμετωπίζει’.

Πάμε  λοιπόν  να  εξηγήσουμε  πώς  το  παιχνίδι  μπορεί να γίνει  ο  καλύτερος  τρόπος  να  μάθει  ένα  παιδί  αλλά  και  να  διασκεδάσει  ταυτόχρονα. Η  λογοθεραπεία  είναι  πολλές  φορές  περισσότερο  στατική  παρά  κινητική,  γι’  αυτό  τα  παιδιά  αρκετές  φορές  προτιμούν  την  εργοθεραπεία.  Αν  όμως  υπάρχει  φαντασία  όλα μπορούν να αλλάξουν.  Μέσω  του  παιχνιδιού  ένα  παιδί  μαθαίνει  να  αλληλεπιδρά  με  το  περιβάλλον  καθώς  και  με  το  πρόσωπο  που  έχει  απέναντί  του  είτε  είναι  ενήλικας  είτε  συνομήλικος,  και  να  ανακαλύπτει  νέα  ενδιαφέροντα. Ταυτόχρονα  αναπτύσσονται  οι  γνωστικές ,  κινητικές, κοινωνικό  συναισθηματικές  δεξιότητες , καθώς και  η  ομιλία  και  ο  λόγος.   Ακόμα,  μαθαίνει  να  περιμένει  την  σειρά  του ,  να  ακολουθεί  κανόνες,   το  κυριότερο  όμως είναι οτι  μαθαίνει  να  διαχειρίζεται  την  ήττα.

Το  παιχνίδι  πολλές  φορές  μπορεί  να  είναι  συμβολικό  ή  επιτραπέζιο.  Τι  εννοούμε  με  τον  όρο ‘συμβολικό  παιχνίδι’; Tο  παιδί  μέσω  του  φανταστικού  παιχνιδιού  του  προσπαθεί  να  γνωρίσει  και  να  κατανοήσει  την  κοινωνική  πραγματικότητα  που  το  περιβάλλει.  Οι  ρόλοι  που  αναλαμβάνει  στο  παιχνίδι  του,  αφορούν  πτυχές  της  κοινωνικής  ζωής  ,  που  τις  επεξεργάζεται με  το  δικό  του  τρόπο, εντός του προσωπικού του συναισθηματικο-γνωστικού συστήματος.  Για  παράδειγμα,  ο  μπακάλης  της  γειτονιάς,  η μαμά  με  τα  μωρά  της, κλπ.  Μέσα  από  όλο  αυτό  εξωτερικεύει  συναισθήματα, διευρύνει  την  φαντασία,  αναπτύσσει  κριτική  σκέψη, αποκτά  αυτοπεποίθηση, καλλιεργεί την ενσυναίσθηση,  και εξελίσσει  την επικοινωνιακή του δεξιότητα  καθώς  νοηματοδοτεί τον προφορικό του λόγο.    

Επιτραπέζιο  παιχνίδι  και  ποιος  δεν  έχει  παίξει  ατελείωτες  ώρες;  Πόσα πράγματα  μπορούν  να  μάθουν  τα  παιδιά  διασκεδάζοντας;  Τόσα  πολλά,  τόσο  διαφορετικά  μα  πάνω  απ’  όλα  διασκεδαστικά.  Τα  οφέλη  που  προσφέρουν το επιτραπέζιο παιχνίδι είναι  αρκετά  και  σημαντικά: ενισχύουν  την  ικανότητα  συγκέντρωσης ,  διδάσκουν  την  αξία  της  ομαδικότητας,  οξύνουν   την  ικανότητα  επίλυσης  προβλημάτων,  τονίζουν  την  σημασία  των  κανόνων,  μαθαίνουν  την  αποδοχή  της  ήττας,  αναπτύσσουν  τον  περιγραφικό λόγο (‘μάντεψε  ποιος’), και οξύνουν την  παρατηρητικότητα  και  τη μνήμη.

Μέσω  του  παιχνιδιού,  ακόμα,  μπορεί  να  δουλευτεί  και  η  άρθρωση  ενός  παιδιού:  για  παράδειγμα  μέσα από το  αγαπημένο  παιχνίδι  μικρών  και  μεγάλων  ‘Φιδάκι’. 

Είναι  τόσα  πολλά  που  τελικά  μπορεί ένα παιδί  να  μάθει  μέσω  του  παιχνιδιού αρκεί να υπάρχει φαντασία.  Το παιχνίδι οφείλει να γίνει αναπόσπαστο μέρος κάθε παιδαγωγικής διαδικασίας. Οπότε  μην  διστάσετε  να  παίζετε  με  τα  παιδιά  σας!

  

ΟΡΦΑΝΟΥ  ΧΡΥΣΟΥΛΑ 

ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ

                                                   

Το ιχνογράφημα δεν είναι απλώς μια ζωγραφιά.  Αναφέρεται στην αναπαράσταση αντικειμένων, προσώπων, τοπίων το οποίο αποτελεί μια πολύτιμη πηγή πληροφοριών για τον γνωστικό – συναισθηματικό κόσμο του ατόμου.  Συγκεκριμένα, το παιδικό ιχνογράφημα «προδίδει» σημαντικά στοιχεία για την ανάπτυξη και τον εσωτερικό κόσμο ενός παιδιού. Για ένα παιδί, προσχολικής περιόδου, το ιχνογράφημα είναι ίσως ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας και έκφρασης  συναισθημάτων. Η ζωγραφιά  αποτελεί έναν δείκτη νευρολογικής ανάπτυξης, εγκεφαλικής  λειτουργίας του παιδιού και του γενικότερου νοητικού υπόβαθρου. Ο τρόπος  ζωγραφικής , οι  γραμμές, η ένταση και τα μεγέθη των σχεδίων μεταφράζονται ως στοιχεία αξιολόγησης του χαρακτήρα του παιδιού.

Αναλυτικότερα, στο ιχνογράφημα διακρίνονται ενδείξεις για την ύπαρξη σοβαρών δυσκολιών και διαταραχών της ψυχολογίας ενός παιδιού. Οι διακεκομμένες  γραμμές, τα υπερβολικά μαυρίσματα και τα συνεχή σβησίματα είναι δείγματα άγχους.  Η έλλειψη μελών του σώματος και  κακοσχεδιασμένες φιγούρες , δείχνουν αισθήματα ανασφάλειας και κάποιες φορές  αποκαλύπτει την  εκδικητική διάθεση του παιδιού.  Επίσης, πολύ μικρές φιγούρες, αχνά ζωγραφισμένα σημεία σώματος και γραφή χωρίς ένταση με σβησίματα, προδίδουν έλλειψη αυτοεκτίμησης. Αντιθέτως, έντονα ζωγραφισμένα σημεία προσώπου, εμφανή δόντια, χέρια σε γροθιές , έντονες φωτοσκιάσεις υποδηλώνουν επιθετικότητα.

Ο συνηθέστερος τρόπος αξιολόγησης οικογενειακών σχέσεων ανιχνεύεται μέσω της παιδικής  ζωγραφιάς.  Η σειρά τοποθέτησης και ο τρόπος σχεδίασης μελών της οικογένειας, αποκαλύπτει  τις σχέσεις και τα συναισθήματα που  επικρατούν στο  οικογενειακό περιβάλλον. Το πρόσωπο που βρίσκεται  πρώτο στο σχέδιο είναι αυτό που αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού για το παιδί. Εάν στη πρώτη θέση τοποθετεί τον εαυτό του, ενώ βρίσκεται στην ηλικία περίπου  4 έως 6, είναι φυσιολογικό καθώς πρόκειται για την ηλικιακή περίοδο που χαρακτηρίζεται από  έντονο εγωκεντρισμό.  Από την άλλη, ο σχεδιασμός του εαυτού του σε τελευταία θέση αποδεικνύει χαμηλή αυτοεκτίμηση  την οποία ίσως  λαμβάνει από την οικογένεια.  Ακόμη, η παράλειψη κάποιου προσώπου, υποδηλώνει την αρνητική σχέση με το άτομο αυτό, ενώ η προσθήκη  κάποιου  άλλου προσώπου που δεν ανήκει στην οικογένεια, σημαίνει  ότι υπάρχει ανάγκη συχνότερης επαφής με αυτό το πρόσωπο. Επίσης, η εγγύτητα ή η μεγαλύτερη απόσταση των ατόμων μαζί του, φανερώνει την σημασία και τον ρόλο που παίζουν για την προσωπικότητα του παιδιού.  Στην περίπτωση άρνησης σχεδίασης της οικογένειας, σημαίνει πως δεν νιώθει μέλος αυτής και πως κατακλύζεται από αρνητικά και δυσάρεστα συναισθήματα για αυτήν.

Επιπρόσθετα στοιχεία αξιολόγησης του  ιχνογραφήματος είναι το μέγεθος και ο τρόπος σχεδίασης των προσώπων.  Ένα πρόσωπο με διαστάσεις μικρότερες από το φυσιολογικό, δείχνει πως το παιδί είναι  αρνητικά διακείμενο  προς το εικονιζόμενο πρόσωπο και νιώθει φόβο ή φθόνο.  Από την άλλη, οι υπερβολικά μεγάλες διαστάσεις, δείχνουν πόσο σημαντικό είναι το άτομο για το παιδί καθώς και τον κυρίαρχο ρόλο του στην οικογένεια.  Επίσης, η έμφαση σε γενετικά σημεία του σώματος δηλώνει πως το εικονιζόμενο  άτομο είναι απειλητικό προς το παιδί και του προκαλεί αισθήματα φόβου.  Η θέση της ζωγραφιάς στο χαρτί παίζει βασικό ρόλο για την «μελέτη» του χαρακτήρα του παιδιού.  Η τοποθέτηση ζωγραφιάς στο κέντρο, αποτυπώνει μια σταθερότητα και κάποιες φορές  είναι σημάδι εγωκεντρισμού.  Πολύ χαμηλά στο χαρτί, ζωγραφίζουν τα παιδιά που διακατέχονται από ανασφάλεια, ενώ στα υψηλά σημεία ζωγραφίζουν τα παιδιά με ηγετικές τάσεις και αυτοπεποίθηση.

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως το ιχνογράφημα παίζει αξιοσημείωτο ρόλο στην αξιολόγηση της ψυχολογικής και συναισθηματικής  κατάστασης των παιδιών. Είναι ένα απαραίτητο και σημαντικό εργαλείο των ειδικών ψυχικής υγείας ώστε να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της ανάπτυξης ενός παιδιού, τις μαθησιακές δυσκολίες καθώς και τα προβλήματα στις οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις. Είναι αξιοσημείωτη η συνεισφορά του ιχνογραφήματος στις σοβαρές περιπτώσεις κάποιων φαινομένων κακοποίησης και βίας καθώς η ευάλωτη θέση του παιδιού δεν του «επιτρέπει» να επικοινωνήσει τις εμπειρίες του με κανέναν άλλον τρόπο. Μια ζωγραφιά θα  μπορούσε  να υποδείξει όσα ο έναρθρος λόγος  δεν θα μπορούσε να αποκαλύψει.

Αντιγόνη Κολιού

Κάποια βιβλία δεν γράφονται για να διαβαστούν από τους ζωντανούς.

Έτσι, αν μη τι άλλο, απελευθερώνονται από κάθε φιλοδοξία για αποδοχή, για θαυμασμό για κριτική, για διάδοση ή κέρδη. Ούτε περηφανεύονται ότι περιγράφουν, ερμηνεύουν, προβλέπουν, τέρπουν, διδάσκουν, ερευνούν ή επηρεάζουν. Εξάλλου, η αλλαγή της συμπεριφοράς είναι η μόνη πραγματική και μετρήσιμη μάθηση και η καθημερινότητα την επιβάλλει με την ανάγκη, τα κίνητρα, την προσαρμογή, την επιθυμία και την έλλειψη. Κάποια βιβλία δεν είναι παρά μια ύστατη προσπάθεια να διατηρηθούν στα επίγεια εμπειρίες ανθρώπων και γενεών, που ενέδωσαν στην υπόσχεση της αθανασίας. Ένας απλός φόρος τιμής σε όσα βίωσαν, αισθάνθηκαν, πίστεψαν, πόθησαν και ορθά ή εσφαλμένα επέλεξαν. Μια ταπεινή αναφορά σε όσα τους ταξίδεψαν, τους εξέγειραν, τους εξαπάτησαν ή τους έκαναν να αισθάνονται μοναδικοί και ανεξάληπτοι. Μια αναβολή της λησμοσύνης και μια νοσταλγική αναβίωση, μέχρι να τους συναντήσουμε ξανά.

Ο θάνατος, ο έρωτας, η ποίηση, η ψυχολογία της καθημερινότητας και η τέχνη είναι τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται το βιβλίο αυτό, έτσι όπως τα έζησαν κάποιοι, που σήμερα δεν είναι δίπλα μας. Οι προαιώνιες δυνάμεις, που κινητοποιούν και νοηματοδοτούν τη ζωή και τοποθετούν τις ψηφίδες στην ανθρώπινη περιπέτεια.

Οι έννοιες και οι λέξεις έχουν πηγές προαιώνιες- κάποιοι λένε πως υπάρχουν ανεξάρτητα από τον άνθρωπο, γιατί αναβλύζουν από τους κόσμους των ιδεών, που δε χρειάστηκαν καμιά μεγάλη έκρηξη ή αιτία, για να περικλείσουν τα πάντα. Έτσι, όταν αρχίζουν να ρέουν στις φλέβες μας, φέρουν μαζί τους τα ιζήματα του αρχέγονου πνεύματος, τα συναισθήματα, τις εμπειρίες και τις μύχιες σκέψεις όλων των γενεών και την ανυπομονησία των μελλούμενων. Το πέρασμα του χρόνου, ακόμα κι αν πρόκειται για παραίσθηση, κάνει τις έννοιες σοφότερες, αφού προσθέτει την αγωνία ολοένα και περισσότερων πλασμάτων, το μόχθο των αιώνων, το σκίρτημα κάθε νέας γέννησης, το μένος του θανάτου, που αντιμάχεται την ανάσταση. Όσο τελειώνονται αυτές, τόσο ωριμάζει και ο άνθρωπος, που μοχθεί με τη σκέψη και το λογισμό να τις φέρει στα μέτρα της γης και της ύλης. Μα υπάρχει για τον καθένα μας μια αδιάρρηκτη σχέση με όλη αυτή τη μυστική έξαψη, ένας ομφάλιος δεσμός, που συστηματικά ή σαν έμπνευση και αγάπη μας μυεί και μας καθοδηγεί στους μυστικούς μαιάνδρους και τις ατραπούς των ιδεών. Για κάποιους αυτή είναι μια στιγμή ή μια εσχατολογική κατάσταση, μια χαρά ή ένα πένθος, μια ενόραση ή η επιστημονική έρευνα, μια αποκάλυψη ή ένας γρίφος. Για μένα ήταν ένα πρόσωπο, αγαπημένο πέρα από κάθε αγάπη, που με μύθους, διηγήσεις, ποίηση, γνώση και ευαισθησία με σύστησε στον κόσμο των ιδεών και της αλήθειας. Μέχρι που χάθηκε μέσα σε αυτόν για πάντα

Το βιβλίο αυτό είναι αφιερωμένο στη μητέρα μου

Το παραμύθι μιας ανάμνησης

Εάν θέλετε να το αποκτήσετε δωρεάν στην ψηφιακή του μορφή μαζί με δυο τεύχη του περιοδικού Σύγχρονη Κοινωνία Εκπαίδευση και Ψυχική Υγεία συμπληρώστε το εμαιλ σας εδώ 

 

https://bit.ly/3vNf7zF

 

Για να μαθαίνετε για τις δωρεάν επιμορφωτικές δράσεις εγγραφείτε εδώ: 

 

https://psichologiagr.com/

Ευστράτιος Παπάνης

Σάββατο, 17 Ιουλίου 2021 13:49

Φιλελληνισμός

Ευστράτιος Παπάνης, Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου
Πρόεδρος Μουσείου Στρατή Ελευθεριάδη Τεριάντ

Για να κατανοήσει κανείς το φιλελληνισμό και την απήχηση που είχε στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, πρέπει να μεταλάβει στην οικουμενικότητα του αρχαίου ελληνικού πνεύματος.
Ένας καχύποπτος αναλυτής, βέβαια, θα μπορούσε να συνδέσει τη στήριξη των Ευρωπαίων με τις πολιτικές σκοπιμότητες και με τις κοινωνικές συγκρούσεις των κρατών, μέσα στις οποίες αναπτύχθηκε.
Στην πραγματικότητα όμως, το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, ως καθολικό φαινόμενο, που αιτιολόγησε και πολλαπλασίασε τα φιλελληνικά αισθήματα και τον θαυμασμό προς τους ξεσηκωμένους συνεχιστές του, μπορούσε να εκφράσει τόσο το λόγιο, όσο και το καινοτόμο, το συντηρητικό και το προοδευτικό, τη νοσταλγία με την ιδέα της αναγέννησης.
Είκοσι έως τριάντα μερόνυχτα χρειαζόταν η είδηση της εξόδου του Μεσολογγίου ή της σφαγής της Χίου για να φτάσει στο Παρίσι, όμως στο διάβα της εξέγειρε συνειδήσεις, δραματοποιείτο, έφτανε ως τραγωδία και μύθος, αποκτούσε τις διαστάσεις της πάλης του μικρού απέναντι στο τεράστιο, που το καταδυναστεύε, συνέπιπτε με τη μοίρα του θνητού, που επαναστατούσε ενάντια στο πεπρωμένο.
Και ήταν τα ρομαντικά στοιχεία του αγώνα, η μεταφυσική πλευρά του, που συμπαρέσυρε τους Ευρωπαίους (ακόμα και Ινδούς, Βαλκάνιους και Τούρκους!) στην ταύτιση με το γένος εκείνο, που αφού επιβίωσε στους αιώνες, κλήθηκε πάλι να ενσαρκώσει τον αγώνα του ανθρώπου ενάντια στο αδύνατο.
Για αυτό η τέχνη, ως το μέσο που εξακοντίζει τις αισθήσεις στο άπειρο, υπήρξε το κίνητρο, το μέσο και το αισθητήριο, που αποτύπωσε, συμβόλισε και πλαισίωσε με κάλλος την πάλη των Ελλήνων, την επιθυμία για ελευθερία ή το θάνατο.

Σήμερα η πατρίδα μας εξακολουθεί να αναζητεί την ταυτότητα της και το χρέος των Ελλήνων είναι να γίνουν Φιλέλληνες

Πρόσκληση συμμετοχής σε Θερινό Πρόγραμμα Επιμόρφωσης στο Παλιούρι Χαλκιδικής με τίτλο: Η θετική ψυχολογία στην καθημερινότητα

Δήλωση συμμετοχής:

https://freestudies.gr/formact100.php?infid=thetikipsuhologia

Τα Ελληνικά Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (ΕΛ.ΚΕ.ΔΙ.Μ.) σε συνεργασία με τη Vellum Global Educational Services ανακοινώνουν την υλοποίηση θερινής επιμόρφωσης στο Παλιούρι Χαλκιδικής με τίτλο «Η θετική ψυχολογία στην καθημερινότητα».

Εναλλακτικές Μορφές Παρακολούθησης:
*Δια ζώσης (με 18 ώρες Διά ζώσης Διδασκαλία και 100 ώρες Ασύγχρονης Διδασκαλίας) ή
*εξ αποστάσεως (με 18  ώρες βιντεοσκοπημένης διδασκαλίας και 100 ώρες Ασύγχρονης Διδασκαλίας)    
Δίδακτρα: 100 ευρώ *Δίδακτρα με 6 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο πολυτέλειας με πρωινό και βραδινό: 600 ευρώ (ξενοδοχείο: Chrousso Village Hotel  https://chrousso.gr/)      
Πληροφορίες: 210 7101894    
Αποκτήστε ένα ισχυρό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας με πιστοποιητικό επιμόρφωσης με την εγγύηση της Vellum

Στόχος

Στόχος της επιμόρφωσης είναι να εμπλακούν οι συμμετέχοντες σε ένα διερευνητικό ταξίδι αναστοχασμού, που συνδυάζει τη θεωρητική προσπέλαση των εννοιών της ευτυχίας, της ικανοποίησης, της ποιότητας ζωής, της θετικής σκέψης και την πρακτική αποτύπωση όλων αυτών στην καθημερινότητα.

Η θετική ψυχολογία είναι η επιστήμη των διαδικασιών και των μεθόδων που οδηγούν το σκεπτόμενο άτομο στην ολόπλευρη ανάπτυξη των δεξιοτήτων του και τους οργανισμούς στην πλήρη λειτουργικότητα στα πλαίσια πάντα της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και εξέλιξης.

Προσδωκόμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα

Με την ολοκλήρωση της επιμόρφωσης, οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να:

 • ατενίζουν το βίο τους με αισιοδοξία.
 • εκτιμούν τα δώρα της ζωής, τη δύναμη της στιγμής και του παρόντος.
 • συμφιλιώνονται με το παρελθόν και να συνθηκολογούν με τις συγκρούσεις.
 • απαλλάσσονται από τις άγκυρες που τους κρατούν καθηλωμένους σε αγκυλώσεις και στερεότυπα.
 • αναθεωρούν το αξιακό σύστημα και τις προτεραιότητες τους και να συστηματοποιούν πρωτοποριακά γνωστικά σχήματα.
 • μετατρέπουν τις εμπειρίες σε εποικοδομητικό βίωμα.
 • καλλιεργούν λανθάνουσες δεξιότητες και κλίσεις που βρίσκονταν σε λήθαργο.
 • αναγνωρίζουν τα στάδια των συνεδριών μιας θετικής ψυχολογικής παρέμβασης.
 • κατανοούν τις διαφορετικές έννοιες και τα θεωρητικά μοντέλα της Θετικής Ψυχολογίας και τη συμβολή τους στην προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη.
 • κατέχουν γνωστικά μια σειρά από επίκαιρα στη διεθνή βιβλιογραφία θέματα Θετικής Ψυχολογίας και τη συμβολή τους στη βίωση θετικών συναισθημάτων και σχέσεων.
 • εφαρμόζουν στην πράξη ερευνητικά τεκμηριωμένες πρακτικές, ώστε να συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός ευνοϊκού προσωπικού και επαγγελματικού περιβάλλοντος ανάπτυξης.

Πού απευθύνεται

Στη θερινή επιμόρφωση μπορούν να συμμετέχουν:

 • Προπτυχιακοί
 • Μεταπτυχιακοί
 • Υποψήφιοι Διδάκτορες
 • Ερευνητές/Μεταδιδάκτορες
 • Επαγγελματίες
 • Κάθε ενδιαφερόμενος στους τομείς της Θετικής Ψυχολογίας
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ  

1η ημέρα 23/08/2021   

10:30 -13:30

Έφη Κυρικάκη

Εκπαιδευτικός, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων, Δημιουργός μεθόδου NeuroLearningPower

«Θετική ψυχολογία – Η επιστήμη της Ευτυχίας»


2η ημέρα 24/08/2021   

10:30 – 13:30

Έφη Κυρικάκη

Εκπαιδευτικός, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων, Δημιουργός μεθόδου NeuroLearningPower

«Ανακαλύπτοντας στρατηγικές ευημερίας στην προσωπική και επαγγελματική ζωή»


3η ημέρα 25/08/2021   

10:30 -13:30

Ευστράτιος Παπάνης

Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου 

«Προγυμνάσματα ψυχικής ευεξίας: Η ευτυχία της καθημερινότητας σε επτά βιωματικούς σχεδιασμούς»


4η ημέρα 26/08/2021   

10:30 -13:30

Παναγιώτης Τσουκαρέλλης

Δρ. Κοινωνιολογίας – Κοινωνικός Λειτουργός Επιστημονικός Δ/ντης HELP

«Θετική αυτοαναφορά και αλληλεπίδραση. Ο ξεχασμένος μου εαυτός»


5η ημέρα 27/08/2021   

10:30 -13:30

Γεωργία Κιζιρίδου

Εξελικτική – Σχολική Ψυχολόγος, MSc, Εκπαιδεύτρια ενηλίκων

«Ψυχική ανθεκτικότητα»


6η ημέρα 28/08/2021   

10:30 -12:00

Γεωργία Κιζιρίδου

Εξελικτική – Σχολική Ψυχολόγος, MSc, Εκπαιδεύτρια ενηλίκων

12.00- 13.30     

Ευστράτιος Παπάνης

Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Δρ. Ανδρομάχη Μπούνα – Βαιλα

Μεταδιδακτόρισσα Πανεπιστημίου Αιγαίου

«Ευγνωμοσύνη» Έμφυλη και σεξουαλική ταυτότητα: μια κριτική θεώρηση


7η ημέρα 29/08/2021   

10:30 -13:30

Γεωργία Κιζιρίδου

Εξελικτική – Σχολική Ψυχολόγος, MSc, Εκπαιδεύτρια ενηλίκων                         

«Οικοδομώντας θετικές σχέσεις»

Εισηγητές

Ευστράτιος Παπάνης

Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου

Επιστημονικός Υπεύθυνος   

Ο Ευστράτιος Παπάνης γεννήθηκε στην Αγιάσο Λέσβου το 1969 σπούδασε ψυχολογία Παιδαγωγική Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Reading της Μ. Βρετανίας. Παράλληλα έχει σπουδάσει δημοσιογραφία. Αναγορεύτηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης στο γνωστικό αντικείμενο της Παιδαγωγικής.

Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Θράκης και Ιωαννίνων και σχεδόν σε όλα τα ιδιωτικά κολλέγια της Αθήνας. Σήμερα είναι Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με γνωστικό αντικείμενο μέθοδοι εμπειρικής κοινωνικής έρευνας.

Έχει συγγράψει πλήθος επιστημονικών εργασιών και έχει εκδώσει δεκατέσσερα βιβλία μεταξύ των οποίων αυτοεκτίμηση θεωρία και αξιολόγηση και ο θαμπωμένος καθρέφτης του εαυτού.

Εφη Κυρικάκη

Εκπαιδευτικός, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων, Δημιουργός μεθόδου NeuroLearningPower

Η Έφη Κυρικάκη είναι Σύμβουλος Εκπαίδευσης, International NLP Trainer και Certifying Member της Διεθνούς Ακαδημίας Εκπαιδευτών  NLP   πιστεύει με πάθος στις άπειρες δυνατότητες του ανθρώπου για προσωπική ανάπτυξη και επιτυχία.

Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων με εξειδίκευση στην εκπαίδευση εκπαιδευτών και εμπλουτίζει συνεχώς την μεθοδολογία της με πολλαπλές μετεκπαιδεύσεις. Κάποιες από αυτές είναι στην θετική ψυχολογία, την συναισθηματική νοημοσύνη, την εξωλεκτική επικοινωνία.

Ως Manager Εκπαιδευτικών Επιχειρήσεων και Trainer τα τελευταία 25 χρόνια, ξέρει ακριβώς τι σημαίνει να ανταποκρίνεται κανείς στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των εκπαιδευόμενων. 

Γεωργία Κιζιρίδου

Εξελικτική – Σχολική Ψυχολόγος, MSc, Εκπαιδεύτρια ενηλίκων

Η Γεωργία Κιζιρίδου είναι Εξελικτική – Σχολική Ψυχολόγος και πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων. Τα τελευταία 15 χρόνια εργάζεται στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση ως Σχολική Ψυχολόγος.

Από το 2009 διδάσκει σε δομές εκπαίδευσης Ενηλίκων (Κολλέγια, ΚΕΚ, ΙΕΚ, Κέντρα ελεύθερων σπουδών) σε δια ζώσης και εξ αποστάσεως προγράμματα προσωπικής κι επαγγελματικής ανάπτυξης με πάνω από 5000 ώρες ως Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων. Είναι πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια στο ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και δημόσια ομιλήτρια σε συνεργασία με φορείς, όπως το Tedx και το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Παναγιώτης Τσουκαρέλλης

Δρ. Κοινωνιολογίας – Κοινωνικός Λειτουργός Επιστημονικός Δ/ντης HELP

Ο Παναγιώτης Τσουκαρέλλης, είναι απόφοιτος της Σχολής Κοινωνικής Εργασίας Αθηνών, δούλεψε για χρόνια ως κοινωνιολόγος στο Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου, στο Κατσακούλειο Ορφανοτροφείο Μυτιλήνης, στο Γηροκομείο Μυτιλήνης και στο Κέντρο Διάγνωσης Αξιολόγησης Υποστήριξης (ΚΔΑΥ).

Ο κ. Τσουκαρέλλης είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος του Τμήματος Κοινωνιολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με θέμα: «Κοινωνικά δικαιώματα στην Ευρώπη για τα άτομα με αναπηρία».

Την τρέχουσα σχολική χρονιά επιτέλεσε καθήκοντα διευθυντή στην σχολική μονάδα ΕΝΕΕΓΥΛ Λέσβου. Τα τελευταία χρόνια ήταν υπεύθυνος του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, καθώς και στη μονάδα τού ΟΚΑΝΑ στη Μυτιλήνη και στο Κέντρο Πρόληψης «Πνοή». Ακόμη, είναι ιδρυτής και πρόεδρος του Σωματείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το Παιδί και τον Έφηβο «Ηelp», που ασχολείται με παραμελημένα και κακοποιημένα παιδιά, καθώς και με ενήλικες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Επιτροπές Θερινής Επιμόρφωσης

Την επιστημονική επιτροπή απαρτίζουν οι:

 • Δρ Ευστράτιος Παπάνης, Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου
 • Παναγιώτης Γρηγορίου, Καθηγητής Τμήματος Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου
 • Γεώργιος Κορρές, Καθηγητής, Τμήματος Γεωγραφίας Πανεπιστημίου Αιγαίου, Αναπληρωτής Επιστημονικά Υπεύθυνος των Προγραμμάτων Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
 • Αικατερίνη Κόκκινου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων
 • Ανδρομάχη Μπούνα – Βάιλα, Δρ. Κοινωνιολογίας, Μεταδιδάκτορας Πανεπιστημίου Αιγαίου

Την Οργανωτική επιτροπή απαρτίζουν οι:

 • Ελένη Πρασσά, Υπ. Δρ. Πανεπιστημίου Αιγαίου, Κοινωνιολόγος
 • Ειρήνη Καραμπάση, Υπ. Δρ. Πανεπιστημίου Αιγαίου, Νηπιαγωγός
 • Μαρία Γιουμούκη, Υπ. Δρ. Πανεπιστημίου Αιγαίου, Εκπαιδευτικός Π.Ε. 70, MSc Ειδική Αγωγή, MEd Εκπαιδευτική Ηγεσία και Διοίκηση
 • Σοφία Πακλατζόγλου, Υπ. Δρ. Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεολόγος, Κοινωνιολόγος 
 • Αικατερίνη Μπαλάσα, MSc, Κοινωνιολόγος
 • Αγγελική Σαντή, MSc, Νομικός, Κοινωνιολόγος
 • Βασιλική Ηλιογραμμένου, Νομικός
 • Πηνελόπη Πουλερού, MSc, Kαθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
 • Τερέζα Ζωγοπούλου, MSc, Κοινωνιολόγος
 • Πηνελόπη Αλιάγα, MSc, Κοινωνιολόγος
 • Ιωάννης Σακαράκας, Aπόφοιτος του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής
 • Σταματία Ιορδάνου, MSc, Εκπαιδευτικός
 • Αγγελική Μαρία Χατζημανώλη, Οικονομολόγος
 • Χρήστος Τσώτσος, Κοινωνιολόγος
Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2021 19:36

ΦΙΛΑΥΤΙΑ

Η αγάπη προς τον εαυτό μας δε θα φάνταζε κάποιες φορές επικίνδυνη, αν δεν υπήρχαν και αυτοί που την έχουν μεταφράσει με παράδοξο τρόπο μέσα στο μυαλό τους, όπου η αγάπη ερμηνεύεται ως εγωλατρία.

Είναι εκείνοι λοιπόν που λατρεύουν τον εαυτό τους αγνοώντας τον τρόπο να αγαπήσουν κάποιον άλλον και αδιαφορώντας παντελώς για τις ανάγκες των άλλων. Αυτοί που αναζητούν την αποθέωση και τη συνεχή δικαίωση. Είναι οι άνθρωποι που δε διαφωνούν απλά, αλλά συγκρούονται με έντονο ζήλο, επιθετικότητα και θυμό υποτιμώντας τη γνώμη του συνομιλητή τους. Αυτοί που ανιχνεύουν τα αδύναμα σημεία του άλλου και τα χρησιμοποιούν προς επίτευξη των δικών τους επιθυμιών. Επιθυμιών που εκφράζονται στον υπέρτατο βαθμό. Άκρατα πάθη που ορίζουν κάθε τους σκέψη και συμπεριφορά. Είναι εκείνοι που στρέφουν το βλέμμα τους μόνο στον εαυτό τους και στο τέλος γίνονται έρμαια των ίδιων των παθών τους . Αυτά έχουν μόνο αξία, αυτά απαιτούν φροντίδα και αφοσίωση. Και αν κάποιος με κάποιο τρόπο εμφανιστεί ως εμπόδιο στην εκδήλωση της φιλαυτία τους, τότε γίνεται εχθρός. Αυτοί που στο όνομα της αγάπης ζητούν αφοσίωση, είναι αυτοί που θα σε εγκαταλείψουν αν δεν τους υποταχθείς.

Ο εγωιστής άνθρωπος υπερασχολούμενος με τον ακόρεστο ατομισμό του, δε μαθαίνει ποτέ να αγαπά και να φροντίζει τον εαυτό του, γι’ αυτό και το απαιτεί από τους ‘κακούς’ άλλους. Ψάχνει φροντιστές για να μην αποπροσανατολιστεί από την αλαζονεία, τη λαγνεία και την εγωμανία του. Ψεύτικα όπλα στην φαρέτρα του που στο τέλος θα επιτρέψουν στην ίδια τη φιλαυτία του, σε αυτόν τον δαίμονά του,  να τον νικήσει και να τον κατακτήσει.

Αγαπάω τον εαυτό μου δε σημαίνει μισώ και κακοποιώ τους άλλους. Αγαπώ τον εαυτό μου σημαίνει τον φροντίζω και τον προστατεύω. Αγαπώ τους άλλους σημαίνει τους φροντίζω και τους προστατεύω ακριβώς όπως και τον εαυτό μου.

Νίκα χαρά

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας (Πιστοποιημένο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής και της European Association For Counselling)

Συγγραφέας (μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος)

Σελίδα 1 από 8

Newsletter Subscribe

Όλα τα νέα και οι ενημερώσεις απευθείας στο email σας.

Νέα & Ανακοινώσεις

PrevNext

kyklos aspros 116x100

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΛΟΦΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ 81100

ppy@aegean.gr

22510 36520 - 36580

Ακολουθήστε μας

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Γενικά στοιχεία

Υπηρεσίες

Η ομάδα μας

Συνεργασίες

Γιατί να μας προτιμήσετε

Διαφημιστείτε σε εμάς

Νομικά ζητήματα

© 2022 psichologia.gr. All Rights Reserved. Designed by Kosnet.gr