Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2020 15:41

Ύμνος

Written by
Rate this item
(0 votes)

Αν σε όλη την υφήλιο οι κακεντρεχείς και ανόητοι υπερισχύουν μέσω ιδιαίτερων και απροσμάχητων τεχνασμάτων, στην Ελλάδα έχουν βρει ασφαλέστερο καταφύγιο, επειδή η υποκρισία στέκεται αρωγός στην απύθμενη κομπορρημοσύνη και αμετροέπεια τους. Μια ιδιαίτερη μηχανορραφία των αχρήστων είναι η κατά κόρον καπηλεία και επίκληση των θεσμών και των δημοκρατικών διαδικασιών.

Είναι πολύ ευκολότερο να μην πράττεις, να αδρανείς, να εθελοτυφλείς, να μεμψιμοιρείς, να ακυρώνεις, να μέμφεσαι, να σαρκάζεις, να λοιδωρείς, επικαλούμενος ισχνές ή ανυποψίαστες πλειοψηφίες ή, έτι χειρότερα, να συμμαχείς με συναινούντες στην ανομία και στην ηλιθιότητα, παρά να κατανοείς την ουσία της κατάστασης, το σκεπτικό του νομοθέτη, τα επιχειρήματα της λογικής, την ανάγκη για δράση.

Η διαδικασία υπερτερεί του αποτελέσματος, το κανονιστικό πλαίσιο της πράξης, η επίδειξη γνώσεων της εφαρμογής, οι δισταγμοί της απόφασης, οι πομφόλυγες της σοφίας, οι στερεοτυπίες της ενάργειας.

Είναι θελκτικότερο να κομπάζεις από το να προτείνεις με ταπεινότητα, να αυτοανακηρύσσεσαι αυθεντία υπό τας επευφημίας ετέρων φωστήρων, να καλύπτεσαι πίσω από δικαιώματα μειονοτήτων με τις οποίες συνδέεσαι σε θεωρητικό αποκλειστικά επίπεδο, να υπεκφεύγεις πίσω από πολιτικά ορθούς όρους, αλλά πολιτικά εσφαλμένες πράξεις, να κάνεις επίδειξη από το να αποδεικνύεις, να είσαι ανελαστικός αντί ευέλικτος, μονομερής αντί ανοιχτός στο διαφορετικό, φαφλατάς αντί καίριος, δειλός αντί ρηξικέλευθος, ηλίθιος αντί σώφρων.

Είναι ευκολότερο να προτάσσεις δεοντολογίες, ενώ είσαι ανήθικος, να κηρύττεις όσα ο ίδιος παραβιάζεις, να υποτιμάς εκείνους που θα έπρεπε να θαυμάζεις, να κατηγορείς την πηγή του μηνύματος αντί να ελέγχεις το ίδιο το μήνυμα, να χρησιμοποιήσεις ακατάληπτους όρους για να αποκρύψεις την ασυνταξία και την πνευματική πενία.

Σύμμαχος των ηλιθίων οι άλλοι ηλίθιοι, όσοι δεν παίρνουν θέση και όσοι εκλαμβάνουν τις αερολογίες για αναγεννησιακή αύρα.

Είναι χαρακτηριστικό του βλακός να καταλαμβάνεται από θεία λήθη για τα δικά του πεπραγμένα και να εκστασιάζεται όταν κατακεραυνώνει ανάλογες συμπεριφορές άλλων.

Ανυπέρβλητα τα κάλλη της βλακείας και σειρήνες άδουσες οι θιασώτες της. Πολλούς έχει σαγηνεύσει η λαγνεία της και πεφωτισμένοι πνευματικοί ταγοί οι θεράποντες της. Γι αυτό, οδοί προσδοκάτε αλλαγές, να τις περιμένετε από πρόσωπα που πράττουν ή από τους εαυτούς σας κι όχι από ανόητους, που οργάζουν όταν κωλυσιεργούν και όταν δημοκρατικά συνδιαλέγονται επ´ αόριστον.

——

«Το παρόν αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας. Τα πρόσωπα, τα ονόματα και οι καταστάσεις είναι φανταστικά και οποιαδήποτε ομοιότητα είναι συμπτωματική και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Στράτος Παπάνης

Read 652 times

Newsletter Subscribe

Όλα τα νέα και οι ενημερώσεις απευθείας στο email σας.

kyklos aspros 116x100

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΛΟΦΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ 81100

ppy@aegean.gr

22510 36520 - 36580

Ακολουθήστε μας

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Γενικά στοιχεία

Υπηρεσίες

Η ομάδα μας

Συνεργασίες

Γιατί να μας προτιμήσετε

Διαφημιστείτε σε εμάς

Νομικά ζητήματα

© 2021 psichologia.gr. All Rights Reserved. Designed by Kosnet.gr