Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2022 18:03

Ναρκισσιστική διαταραχή και Επιθετικότητα

Written by
Rate this item
(1 Vote)

Η ναρκισσιστική διαταραχή παρουσιάζεται συνήθως στη πρώιμη ενήλικη ζωή και χαρακτηρίζεται από υψηλή αίσθηση σπουδαιότητας για τον εαυτό και ταυτόχρονα από μια υπερευαισθησία στην κριτική των άλλων.

Ο ναρκισσισμός προέρχεται από τον μυθολογικό χαρακτήρα Νάρκισσο ο οποίος είχε ερωτευτεί τον εαυτό του την ώρα που κοιτούσε τον αντικατοπτρισμό στο νερό. Πρόκειται για ένα είδος εγωιστικού αυτοθαυμασμού και υπερεκτίμησης του εαυτού. Τα άτομα με ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά, επιζητούν συνεχώς τον θαυμασμό και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη δημιουργία και συγκρότηση ισχυρών σταθερών διαπροσωπικών σχέσεων καθώς έχουν την τάση να υποβαθμίζουν τους άλλους ή πιστεύουν πως τον φθονούν. Ο νάρκισσος χαρακτηρίζεται από ανασφάλεια, είναι ευάλωτος στη κριτική και φοβάται τα αρνητικά σχόλια. Ο ανταγωνισμός είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του και αυτό συχνά ωθεί το άτομο σε θυμικές και επιθετικές τάσεις. Άτομα με διαστρεβλωμένο τύπο ναρκισσισμού μπορεί να συμπεριφερθούν καταστροφικά μέσω της τάσης για χειραγώγηση και επιβολή στους άλλους.

Είναι αξιοσημείωτο πως οι παθολογικοί ναρκισσιστές, αποκρύπτουν με «μάσκες» τον αληθινό τους χαρακτήρα προκειμένου να επιτύχουν τους σκοπούς τους. Είναι χαρακτηριστικές οι τρεις πιο κοινές περιπτώσεις που συναντώνται συχνότερα. Αρχικά, η ψεύτικη αυτοβελτίωση, συνήθως αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για εξέλιξη και ανάπτυξη ενώ στοχεύουν στην προσέλκυση θετικών κριτικών και θαυμασμού. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία προσπάθεια αυτοβελτίωσης καθώς ο στόχος είναι διαφορετικός. Η περίπτωση της αυτοθυσίας, είναι ένα άλλο είδος συμπεριφοράς κατά την οποία φαινομενικά θυσιάζονται για τους άλλους ενώ στην πραγματικότητα στοχεύουν στην εξουσία και την κυριαρχία. Αυτά τα άτομα επανέρχονται αργότερα ώστε να υπενθυμίσουν τις καλές πράξεις τους και να δημιουργήσουν τύψεις στα «θύματα» για όσα τους προσέφεραν. Επιπλέον, ο τύπος των φαντασιώσεων και μεγαλειωδών σκέψεων, είναι πολύ συχνός και το άτομο αυτό δίνει την εντύπωση πως έχει κάθε δικαίωμα θυμού και έκρηξης και μεταφέρει την ευθύνη στους άλλους. Ακόμη, προσπαθεί να πείσει πως η συμπεριφορά του αυτή στοχεύει μόνο στην βελτίωσή τους, αποκρύπτοντας έτσι τα αληθινά του κίνητρα.

Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, επιθετική συμπεριφορά και ναρκισσισμός συνδέονται μεταξύ τους, καθώς έρευνες επιβεβαίωσαν πως ο ναρκισσισμός σχετίζεται με το 21% της αύξησης της επιθετικότητας. Η αίσθηση ανωτερότητας οδηγεί σε συγκρούσεις με τους άλλους με συνέπεια τη λεκτική ή και σωματική βία. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη ενσυναίσθησης και στην αδυναμία κατανόησης και αναγνώρισης συναισθημάτων των άλλων. Το συχνότερο προφίλ είναι ο έντονος επιθετικός χαρακτήρας με υψηλή αίσθηση αρρενωπότητας που αντιδρά και συγκρούεται μέχρι να επιβληθεί. Τα άτομα αυτά πιστεύουν ότι δικαιούνται ό,τι επιθυμούν, διευκολύνοντας τον ψυχισμό τους και εκλογικεύοντας τις βίαιες τάσεις τους. Επιθυμούν τη κυριαρχία επάνω σε άλλους και την επιτυγχάνουν δημιουργώντας αισθήματα εξάρτησης, αμφιβολίας και ανασφάλειας στα πιθανά «θύματά» τους. Σύμφωνα με τον Freud, «ο ναρκισσισμός αποτελεί μέρος της ψυχικής εξέλιξης του ατόμου. Για τον νάρκισσο, κανένας δεν είναι ισάξιος με εκείνον, η απόρριψη τον πυροδοτεί με θυμό και επιθετικότητα και η επιβολή είναι το μόνο που τον ενδιαφέρει..»

Εν κατακλείδι, η αναγνώριση των δικαιωμάτων, η αυτοεκτίμηση και ο αυτοσεβασμός είναι από τα σημαντικότερα όπλα για την άμυνα έναντι της ναρκισσιστικής βιαιότητας. Στη σύγχρονη περίοδο, με την ψηφιοποίηση της ζωής με την προώθηση ενός ιδεώδους αρρενωπότητας και κυριαρχίας ,την αύξηση κακοποιητικών και βίαιων προτύπων και την επιβάρυνση της ψυχικής υγείας, οι ναρκισσιστικές διαταραχές εντείνουν τα φαινόμενα βίας και κακοποίησης. Η κατανόηση της ναρκισσιστικής συμπεριφοράς και η μελέτη των χαρακτηριστικών της, θα συμβάλλει στην προστασία μας. Είναι βασικό να οριοθετούμαστε, να αποβάλλουμε την παθητικότητα και να είμαστε κατηγορηματικοί - κάθετοι και συγχρόνως διδακτικοί. Είναι απαραίτητο βήμα να δώσουμε κίνητρο και παρότρυνση σε αυτά τα άτομα, ωθώντας τα σε μια διαφορετική συμπεριφορά. Δεν θεωρείται εύκολη διαδικασία, αλλά κρίνεται αναγκαία για τη διατήρηση της ψυχικής υγείας καθώς για την πρόληψη κάθε μορφής βίας και επιθετικότητας.

Αντιγόνη Κολιού (Απόφοιτη Ιστορίας-Μετάφρασης-Διερμηνείας, Εξειδίκευση Συμβουλευτικής και Προαγωγής Ψυχικής Υγείας)

Read 707 times

Newsletter Subscribe

Όλα τα νέα και οι ενημερώσεις απευθείας στο email σας.
© 2022 psichologia.gr. All Rights Reserved. Designed by Kosnet.gr