Print this page
Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2022 17:59

Η Ψυχική υγεία στο κόσμο της Ναυτιλίας

Written by
Rate this item
(1 Vote)

Ο κόσμος της ναυτιλίας αποτελεί για πολλούς  έναν συναρπαστικό  χώρο με ποικίλα ερεθίσματα, γνώσεις και ευκαιρίες σε κάθε ταξίδι . Στην  πραγματικότητα, πρόκειται για ένα από τα δυσκολότερα και πιο απαιτητικά επαγγέλματα για τα μέλη που επανδρώνουν τα πλοία, λόγω των συνθηκών διαβίωσης. Υπάρχει έντονη κόπωση, υπευθυνότητα, αγχωτικοί ρυθμοί, υψηλός βαθμός πίεσης και μοναχικότητα. Η ψυχική υγεία των ναυτικών κλονίζεται καθημερινά. Η μη ισορροπημένη ψυχολογία, συχνά οδηγεί σε σοβαρά ψυχικά νοσήματα  τα οποία προκαλούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργικότητα του ατόμου. Το άγχος  της περιθωριοποίησης , της εργασιακής στοχοποίησης και της  ανταπόκρισης στα καθήκοντα, στην πορεία, συχνά σωματοποιείται και δυσχεραίνει τη ζωή του ατόμου.

Το άγχος και η αγχώδης διαταραχή αποτελούν  πολύ σημαντικές και υψίστης σημασίας διαταραχές που αντιμετωπίζουν οι ναυτικοί. Στα εμπορικά πλοία συνήθως κυριαρχούν αγχώδεις συνθήκες πίεσης λόγω απαιτήσεων, ρουτίνας, κοινωνικής αποξένωσης  και δυσκολία επικοινωνίας λόγω της πολυεθνικότητας. Το ασυνεπές ωράριο, τα προσωπικά προβλήματα και η δυσκολία δημιουργίας φιλικών σχέσεων, είναι αιτίες που ενισχύουν το πρόβλημα.  Η κατηγοριοποίηση των συμπτωμάτων άγχους, είναι τα σωματικά, ψυχολογικά και συμπεριφορικά.  Στις αγχώδεις διαταραχές περιλαμβάνονται και οι διαταραχές πανικού, αγοραφοβία, κοινωνικές φοβίες, γενικευμένη αγχώδης διαταραχή και ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Επίσης ένα εξίσου συχνό φαινόμενο, είναι η διαταραχή συναισθήματος  ή κατάθλιψη.  Σύμφωνα με έρευνες, η διαρκώς αυξανόμενη θνησιμότητα ναυτικών, οφείλεται σε σημαντικό βαθμό σε ψυχικά νοσήματα και κατάθλιψη.  Οι καταστάσεις  που συνδέονται με κατάθλιψη στους ναυτικούς  είναι η απομόνωση, θέματα υγείας, χρήση ουσιών ή οικογενειακά προβλήματα. Ένα άτομο θεωρείται ότι πάσχει από κατάθλιψη εάν παρουσιάζει πάνω από δύο εβδομάδες συμπτώματα όπως  έλλειψη ενδιαφέροντος, μη εκτέλεση εργασίας, διαφυγή σε αλκοόλ και αισθήματα θλίψης. 

Επιπλέον, η ψυχολογική κόπωση είναι χαρακτηριστική διαταραχή του ναυτικού επαγγέλματος.  Έντονα συμπτώματα εξάντλησης, πονοκέφαλος, διαταραχές ύπνου, διαταραχές  μνήμης και συγκέντρωσης και  χαμηλά επίπεδα λειτουργικότητας. Για τη διάγνωση της συγκεκριμένης διαταραχής, θα πρέπει η κόπωση να επιμένει για τουλάχιστον έξι μήνες  ή να συνυπάρχει μαζί με κάποια συμπτώματα όπως κεφαλαλγία, φαρυγγαλγία ή  λεμφαδενοπάθεια.  Τέλος, το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης, είναι μία επίπτωση των  δυσχερειών της καθημερινότητας στο πλοίο και πρόκειται για κατάσταση αδυναμίας και εξουθένωσης κατά την οποία το άτομο γίνεται άκαμπτο και ανίκανο να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του. Ακόμη, παρατηρείται  επιτάχυνση αναπνευστικού ρυθμού και δύσπνοια.  Η υπερκόπωση που καταλήγει στην εργασιακή εξουθένωση «burn out»,  είναι ο κύριος  λόγος  της ψυχικής και σωματικής καταπόνησης των ναυτικών.

Συμπερασματικά, αναφορικά με την αντιμετώπιση των ψυχικών νοσημάτων, κρίνεται απαραίτητη η άμεση ψυχολογική υποστήριξη του πάσχοντος.  Είναι επιτακτική ανάγκη η λήψη  μέτρων βελτίωσης  των συνθηκών εργασίας, συνετή ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και ο ελεύθερος χρόνος για τον εαυτό.  Η ενίσχυση των δεσμών του πληρώματος και οι υγιείς φιλικές σχέσεις θα συμβάλλουν στην ψυχική ισορροπία όλων. Ο πλοίαρχος, ως υπεύθυνος του πλοίου, οφείλει να διατηρεί ικανοποιητικές σχέσεις με όλους και αν υποπέσει στην αντίληψη του κάποια ύποπτη συμπεριφορά, να λάβει άμεσα μέτρα παραπομπής σε ειδικό για την κατάλληλη  ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Κατά συνέπεια, η εστίαση στον άνθρωπο και στην ψυχική και σωματική υγεία, ο σεβασμός,  το ομαδικό πνεύμα και η ενσυναίσθηση, είναι παράγοντες που θα συμβάλλουν στην ψυχική αποκατάσταση  και βελτίωση υγείας των εργαζόμενων στο χώρο της ναυτιλίας.

Αντιγόνη Κολιού

Φωτογραφία από: Isalos.net

Read 694 times