Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2021 12:12

Προγράμματα Ψυχικής Υγείας Πανεπιστημίου Αιγαίου: «Εκπαιδευτική Ρομποτική»

Written by
Rate this item
(0 votes)

 Εννεάμηνο Επιμορφωτικό Πρόγραμμα με τίτλο: «Εκπαιδευτική Ρομποτική» 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΆ ΥΠΕΎΘΥΝΟΣ:ΕΥΣΤΡΆΤΙΟΣ ΠΑΠΆΝΗΣ,

ΜΌΝΙΜΟΣ ΕΠΊΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΉΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΊΟΥ ΑΙΓΑΊΟΥ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

ΕΝΝΕΑΜΗΝΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΌΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΉ ΡΟΜΠΟΤΙΚΉ» (450 ΩΡΩΝ)

 

 

Τα Προγράμματα Ψυχικής Υγείας του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με τη Vellum Global Educational Services ανακοινώνουν την έναρξη υποβολής αιτήσεων για το Εννεάμηνο Επιμορφωτικό Πρόγραμμα με τίτλο: «Εκπαιδευτική Ρομποτική», διάρκειας450 ωρών.

Το Πρόγραμμα συνδιοργανώνεται από τα Προγράμματα Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τη Vellum Global Educational Services.

Τα χαρακτηριστικά της διοργάνωσης είναι τα ακόλουθα:

1. Η επιστημονική εποπτεία του σεμιναρίου γίνεται από τα Προγράμματα Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Αυτή περιλαμβάνει αξιολόγηση της στοχοθεσίας, του ψηφιακού υλικού, των μεθόδων διδασκαλίας, την επάρκεια των διδασκόντων και την τελική απονομή των τίτλων σπουδών.

2. Η γραμματειακή, διοικητική, οικονομική και εκπαιδευτική οργάνωση του σεμιναρίου γίνεται από τα Προγράμματα Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου Αιγαίου  σε συνεργασία με τη Vellum.

3. O τίτλος σπουδών απονέμεται από το ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

4. Η αξιολόγηση του προγράμματος γίνεται από τα Προγράμματα Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Πιθανές μοριοδοτήσεις μπορεί να ισχύουν ανάλογα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Έναρξη μαθημάτων: 10.05.2021

Λήξη μαθημάτων: 10.02.2022

Δίδακτρα: 390 ευρώ σε δύο δόσεις

Εγγραφές έως: 10.05.2021

Πληροφορίες:Vellum Global Educational Services

https://aegean.vellum.org.gr/

Τηλέφωνα: 210-7101894, 2310-501895 (Εργάσιμες μέρες και ώρες 9.00-20.30)

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Υπεύθυνες επικοινωνίας: Διαμαντοπούλου Γεωργία, Κουρπαγιαννίδου Νόπη

Αρχικές πληροφορίες για τα Προγράμματα Ψυχικής Υγείας:

https://psichologiagr.comhttp://psichologia.grhttp://ppy.aegean.gr

Τηλέφωνα: 22510-36520, 22510-36580,22510 45006(Εργάσιμες μέρες και ώρες 9.00-21.00)

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σύνδεσμος Εγγραφής: https://freestudies.gr/formagn.php?infid=robotics

 

ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Πρόκειται για επιμορφωτικό πρόγραμμα, που σκοπό έχει να καταρτίσει και να επιμορφώσει τους εκπαιδευόμενους στο επιστημονικό πεδίο του προγραμματισμού,  της εκπαίδευση STEM και της ρομποτικής καθώς και στις πρακτικές και τα εργαλεία, που χρησιμοποιούνται για το σχεδιασμό δραστηριοτήτων διδασκαλίας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επιπλέον,  στοχεύει στη δημιουργία κατάλληλων εκπαιδευτικών συνθηκών για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της καινοτομίας & του πνεύματος συνεργασίας σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, στην ανάπτυξη εφαρμογών των φυσικών επιστημών και των νέων τεχνολογιών, στην ανάπτυξη της τεχνολογικής γνώσης και στην ανοιχτή ανταλλαγή απόψεων και συνεργασιών με όλους όσους ενδιαφέρονται και ασχολούνται με τους τομείς των νέων τεχνολογιών και της εκπαιδευτικής ρομποτικής.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε συνειδητοποιημένους επιμορφούμενους, εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φοιτητές, εκπαιδευτές δια βίου εκπαίδευσης, στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών που ενδιαφέρονται να αναβαθμίσουν τις γνώσεις τους σχετικά με την εκπαίδευση της Ρομποτικής και του STEM και μπορούν να εργαστούν αυτόνομα και εντατικά, με τους δικούς τους ρυθμούς μάθησης, ώστε να ανταπεξέλθουν σε ασύγχρονη διδασκαλία με εμπλουτισμένο και απαιτητικό περιεχόμενο. Τα προγράμματα έχουν σχεδιαστεί για το ευρύ κοινό με τη φιλοσοφία και τις αρχές της διά βίου μάθησης, στοχεύοντας στον εφοδιασμό των επιμορφούμενων με ένα ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας.

Δεξιότητες που καλλιεργούνται στους επιμορφούμενους

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι επιμορφούμενοι/ες θα είναι σε θέση να:

 • κατανοήσουν την έννοια της εκπαίδευσης STEM και της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής
 • κατανοήσουν τη σημασία αξιοποίησης των ψηφιακών τεχνολογιών στην εκπαίδευση
 • προάγουν τη βιωματική μάθηση, την επίλυση προβλημάτων και τη συνεργασία μέσα από τη δημιουργική διαδικασία
 • συμβάλλουν στην ανάπτυξη εφαρμογών των νέων τεχνολογιών, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαιδευτική ρομποτική και να προετοιμάζουν τα παιδιά  για τις νέες τεχνολογίες
 • ανταλλάξουν ανοιχτά τις απόψεις τους και να συνεργαστούν με όλους όσους ενδιαφέρονται και ασχολούνται με τους τομείς των νέων τεχνολογιών και της εκπαιδευτικής ρομποτικής
 • αναπτύξουν δεξιότητες, όπως η ομαδική εργασία και η επίλυση προβλημάτων (ανάλυση, σχεδίαση, υλοποίηση, δοκιμή και πειραματισμός, αξιολόγηση),
 • αναπτύξουν δεξιότητες, όπως η καινοτομία και η διαχείριση έργου (διαχείριση χρόνου, κατανομή έργου και πόρων κ.α)
 • αναπτύξουν δεξιότητες νοητικές δεξιότητες, προγραμματισμού, επικοινωνίας (αναλυτική και συνθετική σκέψη, δημιουργικότητα, κριτική σκέψη κ.α) κ.λπ.
 • κατανοήσουν και να εφαρμόσουν τα διαφορετικά μοντέλα σχεδιασμού προγραμμάτων εκπαίδευσης
 • αξιοποιήσουν τα εργαλεία και τα περιβάλλοντα ψηφιακής τεχνολογίας στα εκπαιδευτικά προγράμματα και να κατασκευάζουν τις δικές τους εφαρμογές (LEGO MINDSTORMS, WeDo – Scratch, WeDo 2.0, Arduino)

Μέθοδος Διδασκαλίας

Το πρόγραμμα βασίζεται στην εξ αποστάσεως ασύγχρονη διδασκαλία και  περιλαμβάνει ασύγχρονη - αυτόνομη μελέτη διδακτικού υλικού, χωρισμένου σε εννέα μηνιαίες διδακτικές ενότητες. Το υλικό προέρχεται από βιβλία και εγχειρίδια, στα οποία συγγραφείς είναι οι διδάσκοντες και αναρτάται διαρκώς ψηφιακό υλικό και αναλυτικές σημειώσεις.

Διάρκεια (αρχή -τέλος)

Το πρόγραμμα είναι εννεάμηνο και πιστώνει 450 διδακτικές ώρες.

Έναρξη μαθημάτων: 10.05.2021

Λήξη μαθημάτων: 10.02.2022

Τρόπος αξιολόγησης

Συμπλήρωση ενός τεστ αυτοαξιολόγησης πολλαπλών επιλογών στο τέλος κάθε μηνιαίας θεματικής ενότητας

Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης

Το παρόν πρόγραμμα διοργανώνεται από τη Vellum Global Educational Services με επιστημονική εποπτεία των Προγραμμάτων Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Συνεπώς, ο επιμορφούμενος, έπειτα από επιτυχή παρακολούθηση θα λάβει ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επιπρόσθετη βεβαίωση από το ΕΛΚΕΔΙΜ της Vellum Global Educational Services.

Η διοικητική, οικονομική και διδακτική διαχείριση του προγράμματος γίνεται από τα Προγράμματα Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου Αιγαίου  σε συνεργασία με τη Vellum Global Educational Services.

Μοριοδοτήσεις

Όλα μας τα Προγράμματα προσφέρουν Ευρωπαϊκές Πιστωτικές Μονάδες Επαγγελματικής Κατάρτισης ECVET. Ενδεικτικά, ένα πρόγραμμα 450 ωρών πιστώνει 22,5 ECVET (https://www.iky.gr/el/ecvet).

Τα περισσότερα Προγράμματά μας μοριοδοτούνται ως σεμινάρια, που οργανώθηκαν από δημόσιο Πανεπιστήμιο, αλλά το πλεονέκτημα αυτό:

 • Εξαρτάται από την ισχύουσα νομοθεσία.
 • Διαφοροποιείται ανάλογα με την ειδικότητα του επιμορφούμενου.
 • Δεν αφορά το Πανεπιστήμιο, το οποίο διοργανώνει το σεμινάριο ΜΟΝΟ για τη γνώση και την επαγγελματική ενδυνάμωση.

Για τις πολλαπλές μοριοδοτήσεις που προσφέρονται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, παρακαλούμε απευθυνθείτε στη γραμματεία των Προγραμμάτων Ψυχικής Υγείας. Το Πανεπιστήμιο στέκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια επαγγελματικής αποκατάστασης και ανέλιξης των επιμορφούμενων.

Δίδακτρα

Το κόστος του σεμιναρίου είναι 390 ευρώ συνολικά και καταβάλλεται σε δύο δόσεις.

1η δόση: 195 ευρώ μέχρι 10 Μαΐου 2021

2η δόση: 195 ευρώ μέχρι 10 Οκτωβρίου 2021

(Η α’ δόση κατοχυρώνει και την εγγραφή σας)

*Για τη λήψη του πιστοποιητικού ο επιμορφούμενος/η δεν πρέπει να έχει καμία οικονομική και ακαδημαϊκή υποχρέωση απέναντι στο πανεπιστήμιο.

Ενότητες Προγράμματος

Το πρόγραμμα επικεντρώνεται, αλλά δεν περιορίζεται στις παρακάτω ενότητες:

Διδακτική Ενότητα1

Η προσέγγιση STEM στην εκπαίδευση

 

Περιγραφή

Στην πρώτη ενότητα γίνεται μια εισαγωγή στην Εκπαίδευση STEM. Το STEM είναι ένα εκπαιδευτικό πλαίσιο το οποίο συνδυάζει τις Φυσικές Επιστήμες, την Τεχνολογία, τη Μηχανική και τα Μαθηματικά. Τα αρχικά του προέρχονται από τις λέξεις Science, Technology, Engineering και Mathematics. Η ιδιαιτερότητα της προσέγγισης αυτής έγκειται στο ότι αντί να αντιμετωπίζει τα τέσσερα παραπάνω πεδία ως ξεχωριστές διδακτικές οντότητες, τα προσεγγίζει ενοποιημένα μέσα από κατάλληλες μαθησιακές δραστηριότητες.

Η πρώτη χρήση του ακρωνυμίου STEM έλαβε χώρα το 2001 σε μια ομιλία της πρώην διευθύντριας του τμήματος Εκπαίδευσης και Ανθρωπίνων Πόρων του NSF, Judith A. Ramaley, η οποία το χρησιμοποίησε αναφερόμενη στα Αναλυτικά Προγράμματα των Φυσικών Επιστημών, των Τ.Π.Ε., της Μηχανικής και των Μαθηματικών (Teaching Institute for Excellence in STEM, 2010). Έκτοτε έχει σημειωθεί μια έντονη κινητοποίηση στις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά την καλλιέργεια δεξιοτήτων που αφορούν το STEM, η οποία κινείται σε 4 άξονες:

1) Αύξηση της δεξαμενής ταλέντων μέσω της βελτίωσης της σχολικής εκπαίδευσης στα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες,

2) Υποστήριξη της μακροχρόνιας έρευνας πάνω στα οικονομικά, την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής,

3) Αύξηση της ελκυστικότητας των Η.Π.Α. ως χώρα μετανάστευσης των σπουδαιότερων επιστημόνων και μηχανικών του κόσμου και

4) Αύξηση των κινήτρων για καινοτομίες (Committee on Science, Engineering, and Public Policy, 2007).

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στους εκπαιδευτικούς στόχους της STEM επικεντρώνονται αναφορικά με την προαγωγή του επιστημονικού, τεχνολογικού, μηχανολογικού, μαθηματικού εγγραμματισμού (National Governors Association Report, 2007).

 

Διδακτική Ενότητα 2

Εκπαιδευτικά Προγράμματα STEM και η ενσωμάτωση της προσέγγισης STEM στα Αναλυτικά Προγράμματα των χωρών

 

Περιγραφή

Στόχος των προγραμμάτων της εκπαίδευση STEM είναι η δημιουργία μιας νέας γενιάς ανθρώπων, που χρησιμοποιώντας στοιχεία από όλες τις θετικές επιστήμες, σε συνδυασμό μεταξύ τους, να αποκτήσουν την ικανότητα να επιλύουν προβλήματα (problem solvers) και να συμμετέχουν με αξιώσεις στον μελλοντικό ψηφιακό κόσμο που διαμορφώνεται με ταχύτατο ρυθμό. Τα προγράμματα STEM προάγουν τη βιωματική μάθηση, την επίλυση προβλημάτων και τη συνεργασία μέσα από τη δημιουργική διαδικασία.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα STEM στοχεύουν:

 • Στη δημιουργία κατάλληλων εκπαιδευτικών συνθηκών για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της καινοτομίας & του πνεύματος συνεργασίας σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.
 • Στην ανάπτυξη εφαρμογών των φυσικών επιστημών και των νέων τεχνολογιών, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαιδευτική ρομποτική
 • Στην ανάπτυξη της τεχνολογικής γνώσης και η ενίσχυση της σχολικής επίδοσης, που αφορά την καλύτερη και αποδοτικότερη κατανόηση των πρακτικών μαθημάτων – φυσική, μαθηματικά, πληροφορική.
 • Στην ανοιχτή ανταλλαγή απόψεων και συνεργασιών με όλους όσους ενδιαφέρονται και ασχολούνται με τους τομείς των νέων τεχνολογιών και της εκπαιδευτικής ρομποτικής.

Στην εν λόγω ενότητα θα γίνει επίσης αναφορά στην ενσωμάτωση της προσέγγισης STEM στα Αναλυτικά Προγράμματα των εκπαιδευτικών συστημάτων στον διεθνή και ευρωπαϊκό χώρο.  Στην Ελλάδα η εξάπλωση της STEM προχωράει με αργούς ρυθμούς όσον αφορά την ένταξή της στο Πρόγραμμα Σπουδών των σχολείων, ωστόσο παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα όσον αφορά διαγωνισμούς Εκπαιδευτικής Ρομποτικής καθώς και ιδιωτικές πρωτοβουλίες και προγράμματα σπουδών. Σύμφωνα με την έκθεση της Εθνικής Ένωσης Κυβερνητών των Η.Π.Α. (National Governors Association Report, 2007), οι εκπαιδευτικοί στόχοι της STEM επικεντρώνονται στην προαγωγή του επιστημονικού, τεχνολογικού, μηχανικού και μαθηματικού εγγραμματισμού.

Διδακτική Ενότητα 3

Η έννοια της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και η ένταξή της στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

 

Περιγραφή

Η εκπαιδευτική ρομποτική αποτελεί μια καινοτόμα μαθησιακή μεθοδολογία η οποία συνδυάζει στοιχεία βασικών επιστημών (φυσική, μηχανολογία), νέων τεχνολογιών πληροφορικής (ανάπτυξη λογισμικού, τεχνητή νοημοσύνη) και μελέτης της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Αντικείμενο της «Εκπαιδευτικής Ρομποτικής» αποτελεί η ανάπτυξη εφαρμογών στην προετοιμασία των παιδιών για τις νέες τεχνολογίες. Η ενασχόληση των μαθητών με τη ρομποτική δημιουργεί δύο δραστηριότητες, μια κατασκευαστική και μια προγραμματιστική (ΚΤΕ, 2011). Η παιδαγωγική αξιοποίηση των τεχνολογικών καινοτομιών της ρομποτικής συνίσταται στον σχεδιασμό, κατασκευή, προγραμματισμό και βελτίωση ηλεκτρομηχανικών κατασκευών ως τεχνητών οργανισμών (artificial organisms) μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Αντικείμενο της εκπαιδευτικής ρομποτικής αποτελεί το προγραμματιζόμενο ρομπότ. Έχοντας σαν βασική αρχή το «ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ - ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ – ΔΡΩ» (Vernon, 2006) το ρομπότ ενσωματώνει έναν μικροϋπολογιστή ικανό να εκπληρώσει συγκεκριμένες (βάσει προγράμματος) αποστολές μέσα σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την ανάπτυξη γνωστικών δομών στα παιδιά.

Η ένταξή της ρομποτικής και των αυτοματισμών στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έγινε εφικτή τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της εμφάνισης ειδικών κατασκευαστικών πακέτων χαμηλού κόστους και απλού χειρισμού (Construction kits). Τα πακέτα αυτά περιλαμβάνουν μικροεπεξεργαστές, αισθητήρες, κινητήρες και άλλες μηχανές, οι οποίες με τη βοήθεια δομικού υλικού μπορούν να συνθέσουν τις ρομποτικές κατασκευές. Συνοδεύονται συνήθως από το κατάλληλο λογισμικό που επιτρέπει τον προγραμματισμό της συμπεριφοράς τους. Άλλοτε είναι

ερευνητικού χαρακτήρα και άλλοτε έχουν εμπορική εφαρμογή. Τα συστήματα αυτά καθώς και οι δράσεις που μπορούν να αναπτυχθούν μέσω αυτών ανήκουν στο χώρο των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (ΤΠΕ) και ειδικότερα στην Εκπαιδευτική Ρομποτική (Κόμης, 2004).

Τα παιδιά όταν σχεδιάζουν, κατασκευάζουν και προγραμματίζουν ρομπότ έχουν την ευκαιρία να μάθουν παίζοντας και να αναπτύξουν δεξιότητες, όπως ομαδική εργασία,  επίλυση προβλημάτων (ανάλυση, σχεδίαση, υλοποίηση, δοκιμή και πειραματισμός, αξιολόγηση), καινοτομία, διαχείριση έργου (διαχείριση χρόνου, κατανομή έργου και πόρων κ.α), προγραμματισμός, δεξιότητες επικοινωνίας, πολύτιμες νοητικές δεξιότητες (αναλυτική και συνθετική σκέψη, δημιουργικότητα, κριτική σκέψη κ.α) κ.λπ.

Επιπλέον, η εκπαιδευτική ρομποτική έχει θετικές επιπτώσεις εκτός από το γνωστικό τομέα και στο συναισθηματικό (αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση). Δίνει κίνητρα στους μαθητές να μελετήσουν την επιστήμη και την τεχνολογία, υποστηρίζει τη βιωματική μάθηση και διευκολύνει την εκμάθηση του προγραμματισμού.

Διδακτική Ενότητα 4

Θεωρίες Μάθησης Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

 

Περιγραφή

Η χρήση και αξιοποίηση ρομποτικών κατασκευών στην εκπαίδευση στηρίζει το θεωρητικό της πλαίσιο στη φιλοσοφική προσέγγιση του κατασκευαστικού εποικοδομισμού (constructivism), η οποία θεμελιώθηκε από τον Jean Piaget. Στον πυρήνα της εκπαιδευτικής ρομποτικής είναι η κατασκευή. Η κατασκευή αφορά τόσο την κατασκευή του μηχανικού ρομπότ όσο και τον προγραμματισμό της συμπεριφοράς του. Η κατασκευή είναι στην προκειμένη περίπτωση το όχημα μέσα από το οποίο συντελείται η μάθηση.

Τα συστήματα της εκπαιδευτικής ρομποτικής συνθέτουν ένα ανοιχτό περιβάλλον μέσα στο οποίο κάθε παιδί (ή ενήλικας) μπορεί να κατασκευάσει τις δικές του εφαρμογές. Είναι ένα εργαλείο που επιτρέπει την ελεύθερη έκφραση και την κατασκευή έργων που έχουν σημασία γι’ αυτόν που τα υλοποιεί. Μπορούν µε μεγάλη ευκολία να τροποποιηθούν και να επεκταθούν. Ο μαθητής ως δημιουργός οικειοποιείται το αντικείμενο το οποίο κατασκευάζει και έχει τη δυνατότητα να διερευνήσει μέσα από αυτό τα δικά του ερωτήματα.

Διδακτική Ενότητα 5

Η εκπαιδευτική ρομποτική ως μια νέα διδακτική προσέγγιση για τη διδασκαλία του προγραμματισμού

Περιγραφή

Ο «κατασκευαστικός» εποικοδομητισμός (constructionism) υποστηρίζει ότι οι μαθητευόμενοι οικοδομούν πιο αποτελεσματικά τη γνώση όταν εμπλέκονται ενεργά στη σχεδίαση και κατασκευή (χειρωνακτική και ψηφιακή) πραγματικών αντικειμένων που έχουν νόημα για τους ίδιους είτε αυτά είναι κάστρα από άμμο, είτε κατασκευές LEGO και προγράμματα υπολογιστών (Papert, 1991). Ο προγραμματισμός ρομποτικών κατασκευών δημιουργεί ένα εντελώς νέο περιβάλλον εργασίας για τους μαθητές με τα νέα χαρακτηριστικά, που αντιτίθενται στον παραδοσιακό χαρακτήρα της διδασκαλίας. Από την άλλη πλευρά, πολλοί  μαθητές αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον προγραμματισμό, που συνήθως οφείλονται στο γεγονός ότι διδάσκονται κυρίως κάποια συγκεκριμένη γλώσσα προγραμματισμού και όχι κάποια μεθοδολογία για την επίλυση προβλημάτων.

Η εκπαιδευτική ρομποτική σε συνδυασμό με τον οπτικό προγραμματισμό μπορούν να αξιοποιηθούν για τη διδασκαλία του προγραμματισμού και κατ' επέκταση για την αντιμετώπιση των δυσκολιών στον προγραμματισμό. Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα για πειραματισμό και δοκιμή και ενεργός συμμετοχή από τους μαθητές, αναπτύσσεται η κριτική σκέψη, καλλιεργείται η δημιουργική σκέψη, η διορατικότητα και η πρωτοτυπία, υπάρχει άμεση εμπειρία και ο μαθητής απαλλάσσεται από την εκμάθηση και απομνημόνευση συντακτικών κανόνων μιας γλώσσας προγραμματισμού (Καγκάνη κ.α., 2005).

Επιπρόσθετα, υποστηρίζει το σχεδιασμό δραστηριοτήτων διδασκαλίας προγραμματισμού στηριγμένων στη διερευνητική μάθηση (Ramadhan, 2000; Kolikant & Pollack, 2004) και στη συνεργατική μάθηση (Γρηγοριάδου κ.α., 2004).  Τέλος, συντελεί στη διδασκαλία προγραμματισμού σε διάφορα γνωστικά επίπεδα και βαθμίδες εκπαίδευσης.

Διδακτική Ενότητα 6

Πρακτικές της εκπαιδευτικής ρομποτικής

 

Περιγραφή

 

Η εκπαιδευτική ρομποτική στην πράξη μπορεί να χρησιμοποιηθεί με δύο τρόπους: είτε σαν αντικείμενο μελέτης, είτε σαν εργαλείο μάθησης. Στην πρώτη περίπτωση, η ρομποτική μελετάται σαν ξεχωριστό πεδίο. Περιλαμβάνει εκπαιδευτικές δραστηριότητες που σκοπό έχουν να εμπλέξουν τους μαθητές στην μελέτη και επίλυση προβλημάτων που εστιάζουν στην κατασκευή ρομπότ, στον προγραμματισμό τους και στην τεχνητή νοημοσύνη. Από την άλλη, στα πρωτόκολλα όπου η ρομποτική χρησιμοποιείται σαν εργαλείο μάθησης, η κατασκευή ρομπότ και ο προγραμματισμός δεν είναι αυτοσκοπός αλλά εργαλείο για τη διδασκαλία άλλων σχολικών αντικειμένων, κυρίως μαθηματικών, φυσικών επιστημών, πληροφορικής, τεχνολογίας, αλλά και σε διεπιστημονικές εργασίες.

Και στις δύο περιπτώσεις, τα πρωτόκολλα βασίζονται σε αυτά των συνθετικών εργασιών (project-based learning). Επομένως, στη πράξη, η μεθοδολογία που ακολουθείται, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην μεθοδολογία της μάθησης με σύνθετες εργασίες. Σύμφωνα με τους Han και Bhattacharya η μάθηση είναι βασισμένη σε συνθετικές εργασίες και μπορεί να οργανωθεί σε τρεις φάσεις (Han & Bhattacharya, 2001), τη φάση σχεδιασμού, δημιουργίας και επεξεργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, σε ότι έχει να κάνει με τις συνδετικές εργασίες βασισμένες στη ρομποτική, μπορεί να ακολουθηθεί η μεθοδολογία που προτείνεται από την TERECoP (Alimisis, 2009) και βασίζεται στο μοντέλο που προτείνει ο Carbonaro (Carbonaro et al., 2004):

        Στάδιο ενεργοποίησης - Εμπλοκής (engagement)

        Στάδιο εξερεύνησης (exploration)

        Στάδιο διερεύνησης (investigation)

        Στάδιο δημιουργίας (creation)

        Στάδιο παρουσίασης - αξιολόγησης (evaluation)

Διδακτική Ενότητα 7

Εργαλεία  εκπαιδευτικής ρομποτικής

 

Περιγραφή

Τα περιβάλλοντα εκπαιδευτικής ρομποτικής ανήκουν στην κατηγορία περιβαλλόντων εκπαίδευσης στον προγραμματισμό, τα οποία αποτελούν αποτέλεσμα της φυσικής υλοποίησης της γενικευμένης λογισμικής χελώνας. Σήμερα πολλά ρομποτικά συστήματα προσφέρονται για εκπαιδευτική χρήση. Τα πακέτα αυτά περιλαμβάνουν συνήθως μικροεπεξεργαστές, αισθητήρες, κινητήρες και άλλες μηχανές οι οποίες με τη βοήθεια κατασκευαστικού υλικού (τουβλάκια) μπορούν να συνθέσουν τις ρομποτικές κατασκευές. Συνοδεύονται συνήθως από το κατάλληλο λογισμικό, που επιτρέπει τον προγραμματισμό της συμπεριφοράς του ρομπότ. Τα πιο δημοφιλή εργαλεία για την κατασκευή και τον προγραμματισμό ρομπότ είναι το Arduino, το VEX Robotics, το Fischertechnik και το LEGO Mindstorms.

Διδακτική Ενότητα 8

Οι προγραμματιζόμενες ρομποτικές κατασκευές LEGO MINDSTORMS

 

Περιγραφή

 

Η εκπαιδευτική δυναμική των προγραμματιζόμενων ρομποτικών κατασκευών LEGO MINDSTORMS συνίσταται στη δυνατότητα που προσφέρει στους μαθητές, να συνθέσουν μια μηχανική οντότητα (π.χ. ένα μοντέλο αυτοκινήτου) και να την κατευθύνουν με τη βοήθεια ενός απλού και εύχρηστου προγραμματιστικού περιβάλλοντος. Το πακέτο LEGO MINDSTORMS, αν αξιοποιηθεί κατάλληλα, μπορεί να υποστηρίξει τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος εποικοδομητικής μάθησης (constructive learning) που θα παρέχει αυθεντικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες ενταγμένες σε διαδικασίες επίλυσης ανοιχτών προβλημάτων από τον πραγματικό κόσμο, θα ενθαρρύνει την έκφραση και την προσωπική εμπλοκή στη μαθησιακή διαδικασία και θα υποστηρίζει την κοινωνική αλληλεπίδραση.

Προκειμένου να εμπλακούν οι  μαθητές σε δραστηριότητες σχεδίασης και κατασκευής πραγματικών αντικειμένων, δηλαδή ρομποτικών κατασκευών που έχουν νόημα για τους ίδιους και τους γύρω τους, θα πρέπει να επινοηθούν δραστηριότητες που θα προτρέπουν τους μαθητές να κατασκευάσουν αλλά συγχρόνως να ενθαρρυνθούν και να υποστηριχθούν κατάλληλα ώστε να πειραματιστούν και να διερευνήσουν ιδέες, που διέπουν τις κατασκευές τους. Οι δραστηριότητες αυτές είναι συνήθως διαθεματικές και μπορούν να ενταχθούν στα σχολικά μαθήματα της τεχνολογίας, των φυσικών επιστημών και της πληροφορικής τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. 

Επιπλέον, στην ενότητα αυτή θα γίνει αναφορά στα  πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των LEGO MINDSTORMS καθώς στην οργάνωση της  διδασκαλίας, που απαιτείται  για τις ρομποτικές κατασκευές LEGO MINDSTORMS

Διδακτική Ενότητα 9

Το εκπαιδευτικό περιβάλλον προγραμματισμού (WeDo – Scratch) (δημοτικό)

 

Περιγραφή

Το Scratch είναι ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον προγραμματισμού που σχεδιάστηκε από το MIT Media Lab, και διαθέτει γραφική γλώσσα προγραμματισμού με την οποία καθιστά πιο προσιτό τον προγραμματισμό στα παιδιά (από 8 ετών και άνω), τους εφήβους και άλλους αρχάριους προγραμματιστές. Στο περιβάλλον Scratch οι χρήστες δημιουργούν προγράμματα με βάση το υπόδειγμα της θεατρικής σκηνής. Ο προγραμματιστής έχει στη διάθεση του μια σκηνή (κεντρική οθόνη της εφαρμογής) στην οποία δημιουργούν αντικείμενα (ηθοποιοί και σκηνικά) επιλέγοντας από μια συλλογή ή ζωγραφίζοντας τα δικά τους. Τα αντικείμενα της σκηνής μπορούν να αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους και με το χρήστη με βάση προκαθορισμένη συμπεριφορά που ορίζει ο χρήστης-προγραμματιστής. Η συμπεριφορά των αντικειμένων ορίζεται με το σύρσιμο δομικών στοιχείων τα οποία αναπαριστούν ενέργειες-εντολές, οι οποίες αναφέρονται σε ένα αντικείμενο.

Το Scratch δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας ηλεκτρονικών παιχνιδιών, κινουμένων σχεδίων, αλληλεπιδραστικών ιστοριών κ.α. Επιτρέπει στον χρήστη να μοιραστεί τις δημιουργίες του στο διαδίκτυο όπου υπάρχει ζωηρή κοινότητα χρηστών από όλο τον κόσμο.

Ο σχεδιασμός του Scratch ευνοεί σκόπιμα τους αρχάριους προγραμματιστές. Εκτός από την παραγωγή εφαρμογών ως εκπαιδευτικό περιβάλλον, στοχεύει στην ανάπτυξη βασικών ικανοτήτων, όπως είναι: η δημιουργική σκέψη, η σαφής επικοινωνία, η συστηματική ανάλυση, η αποδοτική συνεργασία, ο επαναληπτικό-προοδευτικός σχεδιασμός, και οι δεξιότητες της δια βίου μάθησης. Για τους εκπαιδευτικούς το Scratch είναι επίσης ένα βολικό εργαλείο παραγωγής ψηφιακού μαθησιακού υλικού.

Εγγραφή / Αναλυτική μέθοδος πληρωμής

Συμπληρώστε την παρακάτω αίτηση και έπειτα καταθέστε σε έναν από τους παρακάτω τραπεζικούς λογαριασμούς, με αιτιολογία το ονοματεπώνυμό σας.

Αίτηση: https://freestudies.gr/formagn.php?infid=robotics

IBAN ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: GR 96 0110 2360 0000 2364 7038 639

IBAN ALPHA: GR89 0140 5860 5860 0200 2010 137

IBAN ΠΕΙΡΑΙΩΣ: GR 39 0172 2290 0052 2902 8785 122

Δικαιούχος: Τάκης Νικόλαος και ΣΙΑΟ.Ε. –VELLUM GLOBAL EDUCATIONAL SERVICES

ΠΡΟΣΟΧΗ:

1.Τα δίδακτρα δεν επιστρέφονται σε καμία περίπτωση παρά μόνο εάν ακυρωθεί ή δεν πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα με υπαιτιότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Με την υποβολή της αίτησης παραιτείστε από κάθε απαίτηση για επιστροφή διδάκτρων ή για οποιαδήποτε άλλη αλλαγή.

2. Ένα μεγάλο μέρος της επικοινωνίας γίνεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το e-mail που είναι διαθέσιμο είναι το ακόλουθο:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

3. Το πρόγραμμα μαθημάτων είναι ενδεικτικό και μπορεί να αλλάζει ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των διδασκόντων, την ανάρτηση υλικού και τις εκπαιδευτικές ανάγκες.

4. Τα νέα πιστοποιητικά του Πανεπιστημίου Αιγαίου απονέμονται ηλεκτρονικά από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης. Συνήθως αποδίδουν Ευρωπαϊκές Επαγγελματικές Πιστωτικές Μονάδες (Ecvet) και ο χρόνος αποστολής τους στους υποψηφίους εξαρτάται από την ολοκλήρωση των ακαδημαϊκών και οικονομικών ελέγχων. Κατά μέσο όρο τα πιστοποιητικά αποστέλλονται μέσα σε διάστημα 1 έως 3 μηνών από την ολοκλήρωση του προγράμματος.

5. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου διατηρεί το δικαίωμα αλλαγής οποιουδήποτε σημείου της προκήρυξης ανάλογα με τις εκπαιδευτικές και διοικητικές ανάγκες. Η παρούσα προκήρυξη δεν είναι κατ´ ουδένα τρόπο δεσμευτική για τα Προγράμματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

6. Η εγγραφή στα Προγράμματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου συνεπάγεται την αποδοχή της διατήρησης των προσωπικών δεδομένων και της αξιοποίησής τους για εκπαιδευτικούς και διαφημιστικούς σκοπούς.

7. Η εγγραφή στα Προγράμματα συνεπάγεται τήρηση της ακαδημαϊκής δεοντολογίας και των κανόνων καλής συμπεριφοράς. Οποιαδήποτε παρέκκλιση από τους κανόνες του Πανεπιστημίου και της ευγένειας μπορεί να αποκλείσει τον επιμορφούμενο από τα Προγράμματα, χωρίς επιστροφή διδάκτρων ή απονομή οποιασδήποτε βεβαίωσης.

8. Η λογοκλοπή ή ο λογοδανεισμός οδηγούν στην αποβολή του επιμορφούμενου από το πρόγραμμα χωρίς κανένα δικαίωμα επιστροφής διδάκτρων.

9. Το Πανεπιστήμιο αποκτά το copyright του υλικού που παραδίδουν οι επιμορφούμενοι στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Επίσης, όλο το υλικό του Πανεπιστημίου προστατεύεται από copyright και η, με οποιαδήποτε μορφή, αναπαραγωγή του έχει νομικές κυρώσεις.

10. Οι αξιολογικές κρίσεις για το πρόγραμμα και άλλες προτάσεις απαγορεύεται ρητά να αναρτώνται υπό μορφή σχολίων ή άλλων μέσων στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης ή σε άλλες ομάδες δικτύωσης. Προτάσεις, κριτικές και σχόλια γίνονται μόνο στο ειδικό έντυπο αξιολόγησης και λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Τα έγγραφα αιτήματα των επιμορφούμενων απαντώνται μέσα σε 7 εργάσιμες μέρες.

11. Η κατανόηση των όρων «σύγχρονη» και «ασύγχρονη» ως μεθόδων διδασκαλίας θεωρείται αυτονόητη και το ίδιο ισχύει για την άριστη γνώση υπολογιστών, που είναι εκ των ουκ άνευ προϋπόθεση για την παρακολούθηση των προγραμμάτων. Αδυναμία των επιμορφούμενων να κατανοούν τις μεθόδους διδασκαλίας ή προβλήματα που απορρέουν από την ελλιπή γνώση υπολογιστών, δεν θα επιτραπεί να επηρεάσουν την ποιότητα των προγραμμάτων. Το Πανεπιστήμιο διατηρεί το δικαίωμα να σταματήσει τη φοίτηση οποιουδήποτε αποτυγχάνει στους δύο παραπάνω τομείς, χωρίς καμιά αποζημίωση.

12. Η απουσία από τα μαθήματα και τις δράσεις των προγραμμάτων, όπως αυτές κάθε φορά καθορίζονται, μπορεί να οδηγήσει στον αποκλεισμό από τα Προγράμματα χωρίς επιστροφή διδάκτρων ή απονομή βεβαίωσης.

13. Τα Προγράμματα Ψυχικής Υγείας είναι πρόθυμα να επιλύσουν κάθε πρόβλημα, που φυσιολογικό είναι να προκύψει κατά τη διάρκεια της μαθησιακής διαδικασίας, αρκεί:

α. Να μη γίνεται υπέρβαση ιεραρχίας.

β. Να απευθύνονται εγγράφως και με ακριβή τρόπο στη γραμματεία των Προγραμμάτων.

Read 568 times

Newsletter Subscribe

Όλα τα νέα και οι ενημερώσεις απευθείας στο email σας.

Νέα & Ανακοινώσεις

PrevNext

kyklos aspros 116x100

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΛΟΦΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ 81100

ppy@aegean.gr

22510 36520 - 36580

Ακολουθήστε μας

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Γενικά στοιχεία

Υπηρεσίες

Η ομάδα μας

Συνεργασίες

Γιατί να μας προτιμήσετε

Διαφημιστείτε σε εμάς

Νομικά ζητήματα

© 2021 psichologia.gr. All Rights Reserved. Designed by Kosnet.gr