Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2021 20:00

Προγράμματα Ψυχικής Υγείας Πανεπιστημίου Αιγαίου: «Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας»

Written by
Rate this item
(0 votes)

Εννεάμηνο Επιμορφωτικό Πρόγραμμα με τίτλο: «Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας», διάρκειας450 ωρών  

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΆ ΥΠΕΎΘΥΝΟΣ:ΕΥΣΤΡΆΤΙΟΣ ΠΑΠΆΝΗΣ,

ΜΌΝΙΜΟΣ ΕΠΊΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΉΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΊΟΥ ΑΙΓΑΊΟΥ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

ΕΝΝΕΑΜΗΝΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΌΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ» (450 ΩΡΩΝ)

 

 

Τα Προγράμματα Ψυχικής Υγείας του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με τη Vellum Global Educational Services ανακοινώνουν την έναρξη υποβολής αιτήσεων για το Εννεάμηνο Επιμορφωτικό Πρόγραμμα με τίτλο: «Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας», διάρκειας450 ωρών.

Το Πρόγραμμα συνδιοργανώνεται από τα Προγράμματα Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τη Vellum Global Educational Services.

Τα χαρακτηριστικά της διοργάνωσης είναι τα ακόλουθα:

1. Η επιστημονική εποπτεία του σεμιναρίου γίνεται από τα Προγράμματα Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Αυτή περιλαμβάνει αξιολόγηση της στοχοθεσίας, του ψηφιακού υλικού, των μεθόδων διδασκαλίας, την επάρκεια των διδασκόντων και την τελική απονομή των τίτλων σπουδών.

2. Η γραμματειακή, διοικητική, οικονομική και εκπαιδευτική οργάνωση του σεμιναρίου γίνεται από τα Προγράμματα Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου Αιγαίου  σε συνεργασία με τη Vellum.

3. O τίτλος σπουδών απονέμεται από το ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

4. Η αξιολόγηση του προγράμματος γίνεται από τα Προγράμματα Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Πιθανές μοριοδοτήσεις μπορεί να ισχύουν ανάλογα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Έναρξη μαθημάτων: 10.05.2021

Λήξη μαθημάτων: 10.02.2022

Δίδακτρα: 390 ευρώ σε δύο δόσεις

Εγγραφές έως: 10.05.2021

Πληροφορίες:Vellum Global Educational Services

https://aegean.vellum.org.gr/

Τηλέφωνα: 210-7101894, 2310-501895 (Εργάσιμεςμέρεςκαιώρες 9.00-20.30)

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Υπεύθυνες επικοινωνίας: Διαμαντοπούλου Γεωργία, Κουρπαγιαννίδου Νόπη

Αρχικές πληροφορίες για τα Προγράμματα Ψυχικής Υγείας:

https://psichologiagr.comhttp://psichologia.grhttp://ppy.aegean.gr

Τηλέφωνα: 22510-36520, 22510-3658022510 45006(Εργάσιμες μέρες και ώρες 9.00-21.00)

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σύνδεσμος Εγγραφής: https://freestudies.gr/formagn.php?infid=secschool

ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το πιστοποιημένο πρόγραμμα «Adult education training for trainers Second Chance School» θα εφοδιάσει τους εκπαιδευτικούς των ΣΔΕ με μεθόδους, εργαλεία και ικανότητες, ώστε να αναβαθμίσουν τις ήδη υπάρχουσες γνώσεις τους σε θέματα της φιλοσοφίας και των αρχών της εκπαίδευσης ενηλίκων και ειδικά σε θέματα που αφορούν στο πρόγραμμα σπουδών των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας. Ακόμα, θα βελτιώσει τις εκπαιδευτικές πρακτικές των συμμετεχόντων, αναπτύσσοντας σύγχρονες και καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις, οι οποίες θα ενισχύσουν τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη (π.χ. με την αξιοποίηση της τέχνης και των μεθόδων της Μετασχηματίζουσας Μάθησης).

Ειδικότερα, οι επιμορφούμενοι θα αποσαφηνίσουν τις έννοιες της εκπαίδευσης ενηλίκων, της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και της διά βίου μάθησης, θα γνωρίσουν τα βασικά χαρακτηριστικά των ενηλίκων εκπαιδευομένων, θα μάθουν να σχεδιάζουν διαφοροποιημένα εκπαιδευτικά προγράμματα και διδακτικές ενότητες, αλλά και να κάνουν σωστή χρήση εκπαιδευτικών τεχνικών και εποπτικών μέσων, έτσι ώστε να επιτρέπουν την ενεργή συμμετοχή των εκπαιδευομένων. Επιπλέον, θα κατανοήσουν την αναγκαιότητα της βιωματικής προσέγγισης της γνώσης, της ομαδοσυνεργατικής μάθησης και των διαθεματικών προσεγγίσεων, θα κατανοήσουν το διαφορετικό τρόπο που προσλαμβάνουν τη γνώση οι ενήλικες, θα γνωρίσουν τους κανόνες που διέπει η δυναμική της ομάδας και το ρόλο τους, ως εκπαιδευτές στην ομάδα, θα αναγνωρίσουν την αναγκαιότητα του επαγγελματισμού στην εκπαίδευση ενηλίκων και θα κατανοήσουν την αναγκαιότητα της ευελιξίας των προγραμμάτων σπουδών, έτσι ώστε να επαναπροσδιορίζονται οι στόχοι, τροποποιώντας το περιεχόμενο και προσαρμόζοντάς το, κάθε φορά στις ανάγκες των εκπαιδευομένων.

Δεξιότητες που καλλιεργούνται στους επιμορφούμενους

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι επιμορφούμενοι/ες θα είναι σε θέση να:

1. Αναγνωρίζουν το ρόλο του εκπαιδευτή ενηλίκων.

2. Διακρίνουν τις θεωρίες μάθησης ενηλίκων.

3. Περιγράφουν βασικές έννοιες της εκπαίδευσης ενηλίκων.

4. Ενθαρρύνονται στη χρήση των κατάλληλων τεχνικών αξιολόγησης, με στόχο την αναδόμηση του εκπαιδευτικού έργου.

5. Γνωρίζουν καινοτόμους τρόπους οργάνωσης και σχεδίασης μαθήματος που απευθύνεται σε ενήλικες

Μέθοδος Διδασκαλίας

Το πρόγραμμα βασίζεται στην εξ αποστάσεως ασύγχρονη διδασκαλία και  περιλαμβάνει ασύγχρονη - αυτόνομη μελέτη διδακτικού υλικού, χωρισμένου σε εννέα μηνιαίες διδακτικές ενότητες. Το υλικό προέρχεται από βιβλία και εγχειρίδια, στα οποία συγγραφείς είναι οι διδάσκοντες και αναρτάται διαρκώς ψηφιακό υλικό και αναλυτικές σημειώσεις.

Διάρκεια (αρχή -τέλος)

Το πρόγραμμα είναι εννεάμηνο και πιστώνει 450 διδακτικές ώρες.

Έναρξη μαθημάτων: 10.05.2021

Λήξη μαθημάτων: 10.02.2022

Τρόπος αξιολόγησης

- Συμπλήρωση ενός τεστ αυτοαξιολόγησης πολλαπλών επιλογών στο τέλος κάθε μηνιαίας θεματικής ενότητας

Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης

Το παρόν πρόγραμμα διοργανώνεται από τη Vellum Global Educational Services με επιστημονική εποπτεία των Προγραμμάτων Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Συνεπώς, ο επιμορφούμενος, έπειτα από επιτυχή παρακολούθηση θα λάβει ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επιπρόσθετη βεβαίωση από το ΕΛΚΕΔΙΜ της Vellum Global Educational Services.

Η διοικητική, οικονομική και διδακτική διαχείριση του προγράμματος γίνεται από τα Προγράμματα Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου Αιγαίου  σε συνεργασία με τη Vellum Global Educational Services.

Μοριοδοτήσεις

Όλα μας τα Προγράμματα προσφέρουν Ευρωπαϊκές Πιστωτικές Μονάδες Επαγγελματικής Κατάρτισης ECVET. Ενδεικτικά, ένα πρόγραμμα450 ωρών πιστώνει 22,5ECVET (https://www.iky.gr/el/ecvet).

Τα περισσότερα Προγράμματά μας μοριοδοτούνται ως σεμινάρια, που οργανώθηκαν από δημόσιο Πανεπιστήμιο, αλλά το πλεονέκτημα αυτό:

  • Εξαρτάται από την ισχύουσα νομοθεσία.
  • Διαφοροποιείται ανάλογα με την ειδικότητα του επιμορφούμενου.
  • Δεν αφορά το Πανεπιστήμιο, το οποίο διοργανώνει το σεμινάριο ΜΟΝΟ για τη γνώση και την επαγγελματική ενδυνάμωση.

Για τις πολλαπλές μοριοδοτήσεις που προσφέρονται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, παρακαλούμε απευθυνθείτε στη γραμματεία των Προγραμμάτων Ψυχικής Υγείας. Το Πανεπιστήμιο στέκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια επαγγελματικής αποκατάστασης και ανέλιξης των επιμορφούμενων.

Δίδακτρα

Το κόστος του σεμιναρίου είναι 390 ευρώ συνολικά και καταβάλλεται σε δύο δόσεις.

1η δόση 195 ευρώ μέχρι 10 Μαΐου 2021

2η δόση 195 ευρώ μέχρι 10 Οκτωβρίου 2021

(Η α’ δόση κατοχυρώνει και την εγγραφή σας)

*Για τη λήψη του πιστοποιητικού ο επιμορφούμενος/η δεν πρέπει να έχει καμία οικονομική και ακαδημαϊκή υποχρέωση απέναντι στο πανεπιστήμιο.

Ενότητες Προγράμματος

Το πρόγραμμα επικεντρώνεται, αλλά δεν περιορίζεται στις παρακάτω ενότητες:

Διδακτική Ενότητα 1

Εισαγωγή στην εκπαίδευση ενηλίκων

 

Περιγραφή

 

Η αυξανόμενη ζήτηση για εκπαιδευτικές και μορφωτικές δραστηριότητες, είναι συνδεδεμένη με μια εμφανή πολυμορφία θεσμών και φορέων που προσφέρουν προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων κατά τα τελευταία χρόνια. Η Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Γ.Γ.Ε.Ε) του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι ο βασικός επιτελικός δημόσιος φορέας που σχεδιάζει, συντονίζει και υλοποιεί προγράμματα και δράσεις στον τομέα της διά βίου μάθησης. Οι δράσεις και τα προγράμματα αυτά αφορούν τόσο το σύνολο του γενικού πληθυσμού όσο και συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες όπως είναι οι άνεργοι, οι γυναίκες, οι γονείς, οι μετανάστες, οι παλιννοστούντες, οι πρόσφυγες, οι φυλακισμένοι, οι πρώην χρήστες, οι νέοι που απειλούνται από κοινωνικό αποκλεισμό και τα άτομα τρίτης ηλικίας. Με την ολοκλήρωση αυτής της ενότητας, οι επιμορφούμενοι θα είναι σε θέση να ορίζουν την έννοια της εκπαίδευσης ενηλίκων, να γνωρίσουν τα χαρακτηριστικά των ενήλικων εκπαιδευομένων, αλλά και να διακρίνουν τα εμπόδια που αυτοί συναντούν.

Διδακτική Ενότητα 2

Μαθησιακές ομάδες ενηλίκων και ρόλοι

 

Περιγραφή

 

Ομάδα είναι ένα σύνολο ανθρώπων με χαρακτηριστικά: α) την κοινή ταυτότητα, β) την αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών της και γ) έχει ξεχωριστή οντότητα. Οι ομάδες βασίζονται σε ρόλους που αναγνωρίζονται και γίνονται αμοιβαία αποδεκτοί, τόσο για την επίτευξη ενός έργου όσο και για την αποτελεσματική εργασία. Οι εναλλαγές ρόλων είναι απαραίτητες στη διεργασία της μάθησης γιατί αποτρέπει τους εκπαιδευόμενους από τον εγκλωβισμό τους μέσα σε αυτούς. Με την ολοκλήρωση αυτής της ενότητας, οι επιμορφούμενοι θα είναι σε θέση να αναγνωρίζουν το ρόλο της ομάδας στην ενδυνάμωσή της, να περιγράφουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ομαδικής εργασίας, να γνωρίζουν τα μέρη από τα οποία αποτελείται το συμβόλαιο μάθησης, αλλά και βασικές τεχνικές γνωριμίας.

Διδακτική Ενότητα 3

Οργάνωση και Σχεδίαση του Μαθήματος

Περιγραφή

H διδασκαλία μπορεί να αναλυθεί στις εξής φάσεις:1. Σχεδιασμός, 2. Διεξαγωγή (σε 4 φάσεις), 3.Αξιολόγηση.Η οργάνωση/σχεδιασμός της διδασκαλίας πρέπει να απαντά στα ακόλουθα ερωτήματα: 1. Τι διδάσκω και γιατί το διδάσκω; 2. Ποιον διδάσκω; 3. Πώς διδάσκω και πώς κατανοώ τα αποτελέσματα της διδασκαλίας;

Με την ολοκλήρωση αυτής της ενότητας, οι επιμορφούμενοι θα είναι σε θέση περιγράφουν τα στάδια διεξαγωγής της διδασκαλίας, να αναγνωρίσουν την αναγκαιότητα διατύπωσης σκοπού και στόχων, αλλά και θα γνωρίσουν εκπαιδευτικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην εκπαίδευση ενηλίκων.

Διδακτική Ενότητα 4

Εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης

 

Περιγραφή

Η αξιολόγηση των μαθητών ως παιδαγωγική πράξη είναι μια διαρκής διαδικασία, διάχυτη κατά τη διάρκεια της καθημερινής διδακτικής εργασίας, διαμορφωτική ως προς τους τρόπους και τις τεχνικές που την τεκμηριώνουν και με σαφήνεια προσανατολισμένη κατά κύριο λόγο στην ανατροφοδότηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με στόχο τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Με την ολοκλήρωση αυτής της ενότητας, οι επιμορφούμενοι θα είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τη λειτουργία της αξιολόγησης, αλλά και να γνωρίσουν τις παραδοσιακές και εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης των εκπαιδευομένων.

Διδακτική Ενότητα 5

Βασικές ικανότητες για τη Διά Βίου Μάθηση

Περιγραφή

Όταν αναφερόμαστε σε βασικές ικανότητες για τη Διά Βίου Μάθηση εννοούμε το σύνολο των γνώσεων, δεξιοτήτων και στάσεων που έχουν ανάγκη όλοι οι πολίτες, ώστε να αναπτυχθούν και να ολοκληρωθούν σε προσωπικό επίπεδο, να ενταχθούν ομαλά και αποτελεσματικά στην κοινωνία, να αποκτήσουν και να μετουσιώσουν την ιδιότητα του ενεργού πολίτη, αλλά και να ενσωματωθούν με δραστικό και τελεσφόρο τρόπο στη διαδικασία απασχολησιμότητας. Με την ολοκλήρωση αυτής της ενότητας, οι επιμορφούμενοι θα είναι σε θέση να γνωρίσουν και να εξοικειωθούν με τις βασικές ικανότητες στη διά βίου μάθηση, αλλά και να υιοθετήσουν μια στάση ανανέωσης στο έργο τους.

Διδακτική Ενότητα 6

Φύλο και Διαπολιτισμικότητα

 

Περιγραφή

 

Το φύλο στις κοινωνικές επιστήμες έχει πολιτισµικό περιεχόμενο, αποτελεί µια κοινωνικο-πολιτισµική και ιστορικο-πολιτική διαδικασία ταυτότητας, αντικατοπτρίζει µια σχέση ιεραρχίας, µορφή κοινωνικής ανισότητας, είναι ηγεμονικό και καταπιεστικό, κυρίως για τις γυναίκες, αλλά και για τους άντρες, αποτελεί ένα μόνο κομμάτι της ταυτότητάς µας. Επίσης, η παγκοσμιοποίηση οδήγησε στην παραδοχή ότι ένα ομοιογενές πολιτισμικά κράτος είναι μη ρεαλιστικό και υποχρέωσε την πλειονότητα των κρατών να γίνουν πιο ανεκτικά στην ετερότητα. Σύμφωνα με τη θεωρία της πολιτισμικής σχετικότητας, η προσπάθεια ιεράρχησης των διαφορετικών πολιτισμών είναι μεθοδολογικά επιλήψιμη, καθώς τα πιθανά κριτήρια της ιεράρχησης θα αντλούνταν από κάποιον άλλο πολιτισμό, ενώ, από την άλλη, εξεύρεση πολιτισμικά ουδέτερων κριτηρίων καθίσταται αδύνατη. Ο σεβασμός στη διαφορά είναι το πιο γνωστό σύνθημα που έχει σφραγίσει μέχρι σήμερα το προφίλ της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Με την ολοκλήρωση αυτής της ενότητας, οι επιμορφούμενοι θα είναι σε θέση να γνωρίσουν βασικές συνιστώσες του φύλου, να αναγνωρίζουν τα μοντέλα της ετερότητας, να προσδιορίζουν τις βασικές αρχές διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, αλλά και το ρόλο του εκπαιδευτικού στη διαπολιτισμική διαχείριση της ετερότητας.

Διδακτική Ενότητα 7

Διαθεματικότητα, σχέδιο δράσης και Βιωματική - Επικοινωνιακή Μάθηση

 

Περιγραφή

 

Η έννοια της διαθεματικότητας αφορά στην ολιστική προσέγγιση της γνώσης. Πρόκειται για την αξιοποίηση ποικίλων στοιχείων κατά τη διδασκαλία ενός γνωστικού αντικειμένου με στόχο την πληρέστερη και καλύτερη κατανόησή του. Από την άλλη πλευρά, το σχέδιο δράσης είναι μία μορφή εργασίας, την οποία αναθέτουμε στους μαθητές μας. Με την ολοκλήρωση αυτής της ενότητας, οι επιμορφούμενοι θα είναι σε θέση να ορίζουν την έννοια και τα χαρακτηριστικά της διαθεματικότητας και του σχεδίου δράσης, καθώς και να ενθαρρυνθούν στη χρήση βιωματικών τεχνικών μάθησης.

Διδακτική Ενότητα 8

Τα χαρακτηριστικά και οι προσδοκίες των Ενηλίκων Εκπαιδευομένων – Διερεύνηση εκπαιδευτικών αναγκών και στόχων

 

Περιγραφή

 

Θα αναλυθούν οι παράγοντες που επηρεάζουν τη μάθηση, όπως η ηλικία και η αντίληψη για τον χρόνο, οι φάσεις της ανθρώπινης ζωής, παράγοντες φύλου και κοινωνικής τάξης, οι «περίοδοι κρίσεων» της ανθρώπινης ζωής. Στη συνέχεια θα αναλυθούν τα βασικά χαρακτηριστικά των ενήλικων εκπαιδευομένων και θα συγκριθούν με αυτά των ανηλίκων. Θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στους μηχανισμούς άμυνας και παραίτησης, καθώς και στα εμπόδια μάθησης. Οι προϋποθέσεις αποτελεσματικής μάθησης προκειμένου να επωφελούνται οι εκπαιδευόμενοι είναι η επόμενη ενότητα που θα αναλυθεί, καθώς και τα χαρακτηριστικά συγκεκριμένων (ευάλωτων) ομάδων, όπως αυτές των Ρομά, παλιννοστούντων, μουσουλμάνων, φυλακισμένων, ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ατόμων τρίτης (ώριμης) ηλικίας.

Το επόμενο κομμάτι της θεματικής ενότητας έχει να κάνει με τη διερεύνηση των εκπαιδευτικών αναγκών και στόχων και, συγκεκριμένα, θα αναλυθούν οι φάσεις του μοντέλου διερεύνησης των εκπαιδευτικών αναγκών κατά Witkin και Altsculd(1995) και οι άξονες πάνω στους οποίους θα ανιχνευτούν οι ανάγκες (π.χ. ανάλυση ατόμου, περιβάλλοντος, οργανισμού, υλοποίησης προγράμματος). Στη συνέχεια προτείνονται βήματα για την ικανοποίηση αυτών των αναγκών καιδιατυπώνονται οι σκοποί και οι στόχοι ενός προγράμματος με βάση τα προαναφερόμενα. Οι βασικές έννοιες και τα είδη των αναπτυξιακών διαταραχών, τα χαρακτηριστικά της διαταραχής του αυτιστικού φάσματος, καθώς και η ανάλυση του εξατομικευμένου εκπαιδευτικού προγράμματος που καλύπτει τις ανάγκες των παιδιών με ΔΑΦ συνιστούν το βασικό αντικείμενο μελέτης της παρούσας ενότητας.

Διδακτική Ενότητα 9

Ο ρόλος του Εκπαιδευτή Ενηλίκων

 

Περιγραφή

Ο ρόλος του εκπαιδευτή παύει να είναι παραδοσιακός στο σύγχρονο συνεχώς εναλλασσόμενο εκπαιδευτικό και κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον και πλέον είναι πολυδιάστατος. Αναλύονται οι υποχρεώσεις του εκπαιδευτή ενηλίκων, που πρέπει να βασίζονται σε φυσικές διεργασίες και αναλύονται βασικά ζητήματα που πρέπει να προσέξει κατά την εκπαιδευτική διαδικασία. Ο εκπαιδευτής ως μέλος της εκπαιδευτικής ομάδας έχει πολλές διαστάσεις: αρχηγός ομάδας, εκπαιδευτής, «κοινός», εναλλαγή ρόλων εκπαιδευτή εκπαιδευόμενου. Οι προσδοκίες από τον εκπαιδευτή, καθώς και η αντιμετώπιση προβλημάτων στην μαθησιακή διαδικασία είναι επίσης θέματα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής προκειμένου να υπάρχει αποτελεσματική διδασκαλία και αντιμετώπισή τους. Επομένως, θα αναλυθούν προβλήματα που έχουν να κάνουν τόσο με μεμονωμένους εκπαιδευόμενους όσο και με προβλήματα που αφορούν ομάδες στην τάξη. Επιπλέον, αναλύονται άλλοι σύγχρονοι ρόλοι του εκπαιδευτή ενηλίκων (π.χ. συντονιστής, αξιολογητής, διευκολυντής, διαχειριστής, σχεδιαστής προγραμματιστής, κτλ.) στα πλαίσια της μαθησιακής διαδικασίας που εναλλάσσονται ή και συνυπάρχουν, και μπορούν να επηρεάζουν το κλίμα της τάξης, καθώς και τα μαθησιακά αποτελέσματα.

Εγγραφή / Αναλυτική μέθοδος πληρωμής

Συμπληρώστε την παρακάτω αίτηση και έπειτα καταθέστε σε έναν από τους παρακάτω τραπεζικούς λογαριασμούς, με αιτιολογία το ονοματεπώνυμό σας.

Αίτηση: https://freestudies.gr/formagn.php?infid=secschool

IBAN ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: GR 96 0110 2360 0000 2364 7038 639

IBANALPHA: GR89 0140 5860 5860 0200 2010 137

IBANΠΕΙΡΑΙΩΣ: GR 39 0172 2290 0052 2902 8785 122

Δικαιούχος: Τάκης Νικόλαος και ΣΙΑ Ο.Ε. –VELLUMGLOBALEDUCATIONALSERVICES

ΠΡΟΣΟΧΗ:

1.Τα δίδακτρα δεν επιστρέφονται σε καμία περίπτωση παρά μόνο εάν ακυρωθεί ή δεν πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα με υπαιτιότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Με την υποβολή της αίτησης παραιτείστε από κάθε απαίτηση για επιστροφή διδάκτρων ή για οποιαδήποτε άλλη αλλαγή.

2. Ένα μεγάλο μέρος της επικοινωνίας γίνεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το e-mail που είναι διαθέσιμο είναι το ακόλουθο:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

3. Το πρόγραμμα μαθημάτων είναι ενδεικτικό και μπορεί να αλλάζει ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των διδασκόντων, την ανάρτηση υλικού και τις εκπαιδευτικές ανάγκες.

4. Τα νέα πιστοποιητικά του Πανεπιστημίου Αιγαίου απονέμονται ηλεκτρονικά από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης. Συνήθως αποδίδουν Ευρωπαϊκές Επαγγελματικές Πιστωτικές Μονάδες (Ecvet) και ο χρόνος αποστολής τους στους υποψηφίους εξαρτάται από την ολοκλήρωση των ακαδημαϊκών και οικονομικών ελέγχων. Κατά μέσο όρο τα πιστοποιητικά αποστέλλονται μέσα σε διάστημα 1 έως 3 μηνών από την ολοκλήρωση του προγράμματος.

5. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου διατηρεί το δικαίωμα αλλαγής οποιουδήποτε σημείου της προκήρυξης ανάλογα με τις εκπαιδευτικές και διοικητικές ανάγκες. Η παρούσα προκήρυξη δεν είναι κατ´ ουδένα τρόπο δεσμευτική για τα Προγράμματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

6. Η εγγραφή στα Προγράμματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου συνεπάγεται την αποδοχή της διατήρησης των προσωπικών δεδομένων και της αξιοποίησής τους για εκπαιδευτικούς και διαφημιστικούς σκοπούς.

7. Η εγγραφή στα Προγράμματα συνεπάγεται τήρηση της ακαδημαϊκής δεοντολογίας και των κανόνων καλής συμπεριφοράς. Οποιαδήποτε παρέκκλιση από τους κανόνες του Πανεπιστημίου και της ευγένειας μπορεί να αποκλείσει τον επιμορφούμενο από τα Προγράμματα, χωρίς επιστροφή διδάκτρων ή απονομή οποιασδήποτε βεβαίωσης.

8. Η λογοκλοπή ή ο λογοδανεισμός οδηγούν στην αποβολή του επιμορφούμενου από το πρόγραμμα χωρίς κανένα δικαίωμα επιστροφής διδάκτρων.

9. Το Πανεπιστήμιο αποκτά το copyright του υλικού που παραδίδουν οι επιμορφούμενοι στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Επίσης, όλο το υλικό του Πανεπιστημίου προστατεύεται από copyright και η, με οποιαδήποτε μορφή, αναπαραγωγή του έχει νομικές κυρώσεις.

10. Οι αξιολογικές κρίσεις για το πρόγραμμα και άλλες προτάσεις απαγορεύεται ρητά να αναρτώνται υπό μορφή σχολίων ή άλλων μέσων στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης ή σε άλλες ομάδες δικτύωσης. Προτάσεις, κριτικές και σχόλια γίνονται μόνο στο ειδικό έντυπο αξιολόγησης και λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Τα έγγραφα αιτήματα των επιμορφούμενων απαντώνται μέσα σε 7 εργάσιμες μέρες.

11. Η κατανόηση των όρων «σύγχρονη» και «ασύγχρονη» ως μεθόδων διδασκαλίας θεωρείται αυτονόητη και το ίδιο ισχύει για την άριστη γνώση υπολογιστών, που είναι εκ των ουκ άνευ προϋπόθεση για την παρακολούθηση των προγραμμάτων. Αδυναμία των επιμορφούμενων να κατανοούν τις μεθόδους διδασκαλίας ή προβλήματα που απορρέουν από την ελλιπή γνώση υπολογιστών, δεν θα επιτραπεί να επηρεάσουν την ποιότητα των προγραμμάτων. Το Πανεπιστήμιο διατηρεί το δικαίωμα να σταματήσει τη φοίτηση οποιουδήποτε αποτυγχάνει στους δύο παραπάνω τομείς, χωρίς καμιά αποζημίωση.

12. Η απουσία από τα μαθήματα και τις δράσεις των προγραμμάτων, όπως αυτές κάθε φορά καθορίζονται, μπορεί να οδηγήσει στον αποκλεισμό από τα Προγράμματα χωρίς επιστροφή διδάκτρων ή απονομή βεβαίωσης.

13. Τα Προγράμματα Ψυχικής Υγείας είναι πρόθυμα να επιλύσουν κάθε πρόβλημα, που φυσιολογικό είναι να προκύψει κατά τη διάρκεια της μαθησιακής διαδικασίας, αρκεί:

α. Να μη γίνεται υπέρβαση ιεραρχίας.

β. Να απευθύνονται εγγράφως και με ακριβή τρόπο στη γραμματεία των Προγραμμάτων.

Read 334 times

Newsletter Subscribe

Όλα τα νέα και οι ενημερώσεις απευθείας στο email σας.

Νέα & Ανακοινώσεις

PrevNext

kyklos aspros 116x100

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΛΟΦΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ 81100

ppy@aegean.gr

22510 36520 - 36580

Ακολουθήστε μας

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Γενικά στοιχεία

Υπηρεσίες

Η ομάδα μας

Συνεργασίες

Γιατί να μας προτιμήσετε

Διαφημιστείτε σε εμάς

Νομικά ζητήματα

© 2021 psichologia.gr. All Rights Reserved. Designed by Kosnet.gr